Mezőség ma: Folklór fórum és képzés a Téka Alapítvány szervezésében

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second
Mezőség ma / fotó: Téka Alapítvány

A Téka Alapítvány izgalmas eseménysorozatot szervezett április 12. és 14. között „Mezőség ma” címmel, melynek keretében folklorisztikai szakmai fórum és képzés várta az érdeklődőket. A rendezvény ötletgazdája és főszervezője Nyitrai Marianna etnográfus, népdalénekes volt, aki idén Petőfi ösztöndíjasként dolgozik az alapítványnál.

A program néptáncoktatóknak, pedagógusoknak és a folklór iránt szenvedélyesen érdeklődőknek egyaránt nyújtott izgalmas programokat. A résztvevők között találhattunk neves néprajzkutatók mellett pedagógusokat, egyetemi hallgatókat, sőt a mezőségi néptáncba most belekóstoló segesvári Kikerics néptánccsoportot is. A Bagó Banda pezsgő muzsikájára már pénteken összekovácsolódott a csapat.

Szombaton délelőtt Balázs-Bécsi Enikő, a Téka Alapítvány házigazdája köszöntötte a résztvevőket, és betekintést engedett az intézmény munkájába. Balla Gyöngyi a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány oktatási munkáját mutatta be, hangsúlyozva annak néprajzi jelentőségét. A „nem a ládának gyűjtöttem” mottó jegyében a prezentációk nem csupán a tudás felhalmozására, hanem annak gyakorlati alkalmazására összpontosítottak.

Gergely Zoltán a mezőségi kántáló énekeket járta körül, melyek közül sok ismerősen csengett a fülünkben, de új információkat is megtudhattunk róluk. Dr. Mihó Attila a magyarszováti népzenét kutatja, a konferencián Vintila Márton prímás életét és a tőle gyűjtött dallamokat mutatta be. Könczei Csongor „A lehúzás utáni csend” című előadásában a mezőségi zenészdinasztiákat vette górcső alá, és bemutatta a hangszeres zene továbbörökítésének lehetséges útjait. Örömteli hír, hogy mind a Téka, mind a Kallós népzeneiskolák népszerűek a fiatalok körében, és számos lehetőséget kínálnak a tanuláshoz.

Juhász Zoltán előadása a Mezőség furulyásait és dalaikat mutatta be, sőt megtudhattuk, mi is a juhok nótája, és hogyan szólalnak meg a furulyán az ismerős dallamok. Both József a válaszúti táncrend sajátosságait ismertette, Székely Melinda pedig az ördöngösfüzesi lakodalmi szokások változásait tárta a hallgatóság elé az 1930-as évektől napjainkig. Cserey-Both Zsuzsa széki gyermekjátékokat mutatott be, betekintést engedve a falu életébe is.

Késő délután kezdődtek a gyakorlati foglalkozások. Feketelaki Tibor és Székely Melinda feketelaki táncokat tanított a segesvári fiataloknak, akik megismerhették a tájegység táncának alapjait. Fábián Éva mesemondó a pályafutása kezdeti lépéseiről mesélt, és betekintést engedett sajátos mesemondó technikájába. Nyitrai Marianna keszűi énekeket tanított, míg Mihó Attila a hegedűsökkel, Juhász Zoltán pedig a furulyásokkal foglalkozott a hangszeres műhely keretében.

Az esti táncház után vasárnap álmosan ébredtek a résztvevők, de a délelőtt folyamán folytatódtak a gyakorlati foglalkozások. Az Erdélyi Hagyományok Háza által támogatott rendezvény mindenkinek nyújtott új ismereteket és inspirációt, az oktatási szinttől függően. A résztvevők hasznosíthatják a tanultakat a további munkájukban, a népdaléneklés, néptánc oktatás vagy akár a helyi hagyományok ápolása során. A „Mezőség ma” fórum sikeresen ötvözte a elméleti tudást a gyakorlati képzéssel, így komplex élményt nyújtva a résztvevőknek. Az előadások magas színvonala és a lelkes előadók mellett a szervezők külön kiemelték a családias hangulatot, mely végigkísérte a rendezvényt. A Téka Alapítvány célja a jövőben is hasonló programokkal színesíteni a kulturális palettát, és lehetőséget teremteni a Mezőség gazdag folklórkincsének megismerésére és továbbélésére.

F. E.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük