Ballagás a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban

0 0
Read Time:4 Minute, 49 Second
A ballagó diákok a ferences templomban / fotó: Molnár Tibor

Május 27-án, 46 diáknak hangzott fel az utolsó szünetet jelző csengő, a Gaudeamus. Ők vonultak széki és mezőségi népviseletben a diáktársak által tartott virágok alatt, hogy a ballagás és az érettségi után már volt diákként tekintsenek a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceumra.

2022 május 26-án 10 órától zajlott az utolsó osztályfőnöki óra, Pap György Attila és Riti József Attila osztályfőnökök vezetésével. Az iskolaudvaron Kulcsár Melinda igazgatónő köszöntötte a vendégeket, diákokat, szülőket és kollégákat. Kiemelte, hogy a mai ünnep nem csupán az iskolai évek lezárása, „hanem mindenekelőtt egy kezdetet, amelybe bátran, reménykedve és magabiztosan kell tekintenünk nekik is, de nekünk tanároknak is szabaddá kell tennünk és bátorsággal útjukra kell bocsátanunk őket. Mindannyiunk ünnepe ez a nap, de emlékezetes napnak tartom a végzőseink számára, akik tanítványként utoljára lépnek az iskola küszöbére. 4-6 évet töltöttek ebben az oktatási intézményben, amelyre büszkék vagyunk, és remélem, hogy szép emlékekkel és sok életre szóló baráti kapcsolattal távoznak.” Megköszönte a szülők bizalmát, hogy legféltettebb kincsük ránk bízták, s a tanári karnak, akik legjobb tudásuk szerint oktatták őket.

Szamosújvár polgármestere, Ovidiu Dragan köszöntötte a jelenlevőket, az iskola vezetését, a jelenlevő helyi RMDSZ frakció tagjait, majd az iskola alapkőletételére utalt, mely szinte az ő polgármesteri mandátuma alatt történt.

Balázs-Bécsi Enikő a Téka Alapítvány, az iskola háttérintézménye részéről az iskolalapítás célját, az alapítvány közeli és távoli céljait ismertette, majd a végzősök felé azt közvetítette, hogy legyenek a közösség aktív tagjai. ’Az iskola építésekor azt vállaltuk, hogy ez az iskola minden olyan mezőségi és szamosújvári magyar gyerek számára biztosítsa az anyanyelvi oktatás lehetőségét, aki anyanyelvén szeretne tanulni. Ezért a támogatók folyamatosan elvárják tőlünk azt, hogy vigyázzunk a ránk bízott vagyonra; figyeljünk minden diákra; differenciált oktatást biztosítsunk a különböző oktatási intézményekből, településekből származó tanulók számára; szervezzünk felzárkóztató, felkészítő, rehabilitációs programokat a lemaradók részére; helyezzünk hangsúlyt a lokális és a mezőségi magyar értékek megismerésére, tudatosítására.’

Ezt követte a 11. osztályok búcsúztatása, Pávai Jenő osztályfőnök irányításával, aki tantárgyából kiindulva az értékek köré építette beszédét.  Zsoldos Boglárka szavalata és az énekek után Felszegi Kincső mondott beszédet a búcsúzó osztály vezetésével. Az online időszak elvesztegetett idejéről beszélt, de a fontos emberi kapcsolatok ápolásának fontosságáról is.

A kulcsátadás motívuma sem hiányozhatott, Sükösd Kriszta és Pap Róbert nyújtotta át Orbán Anitának és Pop Dávidnak, akik jó tanácsokkal is ellátták maradó társaik.

A 12. A osztály tanulmányi díjait Pap György Attila osztályfőnök adta át.

Első díjas lett Kis Mária Júlia 10-es általánossal,

Második díj: Grúz Noémi – 9,97  

Harmadik díj: Móra Barbara – 9,95

Első dicséret: Pap Róbert – 9,92

Második dicséret: Juhos Eszter – 9,90

Harmadik dicséret: Kocsis Friderika – 9,81  

A 12. B osztály díjait Riti József Attila osztályfőnök adta át:

Első díj: Molnár Brigitta – 9,85,

Második díj: Lakatos Andrea – 9,77,

Harmadik díj: Sükösd Kriszta – 9,60,

Első dicséret: Porkoláb Arabella – 9,57 és Koncz Dóra – 9,57,

Második dicséret: Sallai Sári – 9,47,

Harmadik dicséret: Szisze Noémi – 9,45 és Hărăngus Andrea – 9,45.

A Sütő György díjat Török Bálint adta át, mindkét osztály első három helyezettje számára.

Ezzel a mozzanattal véget ért az iskolaudvaron az ünnepség, a diákok énekelve vonultak a helyi római katolikus templomba.

A Téka Alapítvány előtt zenekari kísérettel elénekelték A Fordulj kedves lovam…című népdalt. A római katolikus templomba Küsmödi Attila római katolikus plébános, Vajda Dániel református és Kiss Lehel baptista lelkészek tartottak áhítatot és kértek áldást végzőseinkre. Az igazgatónő a nap fontosságát emelte ki, felhívva a diákok figyelmét arra, hogy a nagykorúság felelősséggel is jár. Pap György Attila osztályfőnök személyes hangvételű búcsúszöveget mondott, ő is a tudás fontosságát emelte ki. Nagy Hajni végzős diák mondott köszönetet a tanári karnak, a szülőknek, az osztályfőnököknek a türelmet és támogatást. A végzős osztály minden tagja egy idézettel búcsúzott.

A 12 B osztály osztályfőnöke sokuk számára hét évig volt osztályfőnök, de az elmúlt időszakban sok közösségépítő tevékenység elmaradt-emelte ki beszédében Riti József Attila. Arra bíztatta a diákokat, hogy bármerre kerülnek, ne feledjék a világ legjobb iskoláját, a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumot, a Téka Szórványkollégiumot, mely sokuknak második otthona volt négy, illetve nyolc évig. Vigh Szilárd Kányádi Vannak vidékek című versének elszavalása után Lakatos Andrea búcsúzott az osztály nevében. Kiemelte, hogy szórványiskolánkba különböző vidékekről érkeztek, hozva saját tudásuk, értékrendszerük. Iskolánkban a keserű édessé ízesült, és most az új vidékekre való szárnyalás kezdetén magukkal visznek számos emléket. A társadalomtudomány osztály is idézetekkel búcsúzott, majd Fehér Cyntia szólója zárta az ünnepi műsort.

A különdíjak átadása következett. A Kemény Zsigmond díj, melyet a legmagasabb tanulmányi átlagot elért diák kapja – Kiss Júlia vette át, átadta Kulcsár Melinda igazgató. Az RMDSZ díját – Juhos Eszter és Szász Erika kapta, átadta: Szilágyi Loránt. Kovács Mónika tanárnő adta át a RMPSZ díjat Lakatos Andreának. A Téka Alapítvány Fiatalok a közösségért díját Székely Cecília, Veres Csaba és Póka Tamás vehette át. A Téka Szórvány kollégium díjat – László Anitának Rariga Imola intézményvezető adta át. A Vibe díjat először adták át, ezt Budai Eszter, a diáktanács alelnöke Fehér Cyntiának adta.

Az ünnepség zárómozzanata a tanári kar éneke és a diákok megajándékozása volt. Minden diák ajándékba kapta az iskola évkönyvét, melynek kinyomtatását a szülői bizottság támogatta anyagilag.  Ezt követően szüleik kíséretébe vonulnak a templomkertbe, ahol a gratulációkat fogadták.

A hagyományos bentlakási búcsúra kedden került sor, az intézmény dolgozói, tanárok, szülők jelenlétében. Balázs-Bécsi Enikő a Téka gazdasági igazgatója név szerint említett meg minden diákot, aki 4 vagy 8 évig ’a miénk volt’, mindenkihez kötött valami kellemes emléket. Rariga Imola elmondta, hogy bízik abban, hogy ha innen kikerülnek kovászemberei lesznek magyar közösségüknek, mert településeiken szükség van friss lendületre. Visszavárjuk, támogatjuk őket- kérdezzenek vagy akár tanácsoljanak évek múltán.

A most épülő új kollégium és az iskola kapuja is mindig megnyílik, kinyílik számotokra-kedves ballagók- hiszen egy kicsit a miénk is lettetek és egy kicsit belőlünk is visztek. Sok sikert számotokra!

Fodor Emőke

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük