Legújabb híreink

Militaru híd gyereknap Csíksomlyói búcsú szabadnapos
0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second
Kor-hely-kostoló

Másodszor került sor a Kor-hely-kóstoló nevű online honismereti vetélkedőre. Tavaly a vírushelyzet hozta a megoldást, a részt vevő 5-8 osztályos diákok pedig otthonosan mozognak az online térben.

A szervezők: Debreczeni Orsolya magyartanár és Hajdú Enikő angoltanár- mindketten a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum pedagógusai célul tűzték ki, hogy Mezőség értékeit feltárják a diákokkal közösen, így erősítve az egészséges lokálpatriotizmust.

Idén is két korcsoportban vetélkedtek a diákok. Genially platformon, illetve emailbe kommunikáltak a csapatok. Első lépésként bemutatkozó videót készítettek, illetve csoportnevet kerestek maguknak. A következő feladat a pillanatkép a történelmi esküvőről volt, a kisebbek menüsort alkottak, étlapról verset írtak és ételeket fotóztak, helyettesítve a lebetegedett szakácsot. A nagyobbak meghívót, menyasszonyi ruhát terveztek, illetve korhű zenét kerestek Korniss Boldizsár 1600-beli esküvőjére.

A fiúkhoz állott közelebb a szabadságharchoz köthető feladat, Bem 1848 december 23-i dési győzelme kapcsán. A 4-5 osztályosok leírást készítettek az osztrákok egyenruhájáról, a 6-7 osztályosok lelkesítették a huszárokat általuk alkotott dallal.

A következő feladat Magyardécsébe vitte a versenyzőket, ahol 1893-ban zajlott az első cseresznyeszüret, ehhez plakátot, meghívót, Facebook bejegyzést alkottak.

Végül Csicsó várának építészének nyújtottak segítséget, újraépítve legoból, kartonból a várat. A csapatok címere zárta a vetélkedőt, mely címerre a verseny hangulata, a csapatverseny során szerzett tapasztalata is felkerült.

A versenyen részt vettek a helyieken kívül Dés és Bálványosváralja ügyes történészpalántái. Támogató a Téka Alapítvány.

A zsűri Baba Vera, némettanár, Szabó Annamária, a Téka Alapítványa alelnöke, illetve a cikk írója (tanítói minőségében) volt.

Izgalommal várjuk a jövő évi kiadást, hogy új ismereteket szerezzük szülőföldünk múltjáról és új élményeket a diákok leleményességéről.

Fodor Emőke

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: