Szamosújvári Lászloffy-ház: egy barokk műemlék újjászületése

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second
A megújuló Lászlóffy-ház / fotó: Ovidiu Dragan

A szamosújvári Lászloffy-ház az egyike a még meglévő barokk emeletes házaknak. A házat „tartós ormányi kőből”[1] emelték és építését 1747-ben fejezték be. Az oszlopos kapun a Lászlóffy család címere található (amit a kommunista államosításnál legyalultak), a kapudíszeket Anton Schuchbauer faragta[2]. A házat Láncos-háznak is nevezik.

Anton Schuchbauer 1719 és 1789 között élt és a barokk korszak egyik legjelentősebb kolozsvári szobrásza volt.

A Láncos-házban működött 1842 és 1855 között a Nagyszebenből ideköltözött az 51. ezred katonanevelő intézete, a Károly Ferdinánd ezred iskolája. A tanintézetnek hat tanára volt: egy pap, egy főhadnagy (ő volt az igazgató is), egy orvos és 3 őrmester. Igazgatója 1848-ban Ádler Szeverin, aki beállt Bem József seregébe, mint főhadnagy. Őt Wohlmann József követte tisztségében, 1849-ben. Az iskola 15 diákja beállt honvédnek az 1848-1849-es szabadságharc idején. 1855-ben az iskola elköltözött a városból és a Lászlóffy házba beköltözött az örmény-katolikus elemi fiúiskola. Költözésekor a tanintézetnek 47 diákja volt.

A megújuló Lászlóffy-ház / fotó: Ovidiu Dragan

1861-től a Lászloffy házban Voith Miklós javaslatára megalapították magyar tannyelvű örmény-katolikus algimnázium.

Rövid ideig, 1901 és 1902 között az épületben működött az Állami Polgári Lányiskola.

Az épület a kommunista államosítás után számos célnak szolgált, volt gyár, ifjúsági otthon, ahol néptáncot is oktattak.

A rendszerváltás után is egy ideig ifjúsági célokat szolgált. A helyszín a Kaláka néptáncegyüttes történetének is kiemelt helyszíne, 1991-őszén kezdődnek el itt az első próbák az Ifjúsági klub egyik termében (1992-ig).

A megújuló Lászlóffy-ház / fotó: Ovidiu Dragan

Idővel a ház borzasztó állapotba került és úgy tűnt, hogy a végső pusztulás vár rá, de végül 2015 után az önkormányzat visszaperelte és 2021-ben megkezdődött a restaurálása. A munkálatok jelenleg a vége felé járnak, a tervezet szerint 2023. december 31-ig kell befejezzék a restaurálást.

A szakszerűen felújított épület a kultúrát fogja szolgálni, ugyanis ide költözik a városi múzeum, mely egy korszerű, modern múzeum lesz és ugyancsak itt lesz egy képzőművészeti kiállítóközpont is, ugyanis a turisztikai információs központ erre a célra alkalmatlan.

Végezetül pedig kifejezzük reményünket, hogy a Lászlóffy-ház előtt méltó jövő áll és türelmetlenül várjuk a megnyitását.


[1] SZONGOTT

[2] BALÁZS-BÉCSI ATTILA: Szamosújvári örökség, Téka Alapítvány, Szamosújvár, 2013, 41. o.

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük