Nemzetközi örmény néptáncfesztivál Szamosújvárott

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Július 12. és 14. között örmény népviseletben felvonuló fiatalok lepték el Szamosújvár utcáit, tereit. Első ízben került sor a Nur Folk Fest nemzetközi örmény néptáncfesztiválra Szamosújváron, melyen nyolc külföldi csoport is részt vett. Többek között Örményországból, Franciaországból, Bulgáriából, Belgiumból, Görögországból és a Moldova Köztársaságból érkeztek örmény táncosok a régi Armenopolisba, ahol igazi ünneppé varázsolták e fontos művészeti eseményt.

A vendégeket Varujan Vosganian, a Romániai Örmény Szövetség (UAR) elnöke köszöntötte, míg a moderátori szerepet Florin Kevorkian örmény származású bukaresti színész és rendező töltötte be.

A fesztívál első napján az UAR székhelyén az érdeklődök megismerkedtek az örmény táncokkal. A műhelymunkát a szamosújvári Hayakaghak, a bukaresti Vardavar és az örményországi Karin tartották.

Az második nap programja a részvevők utcai felvonulásával kezdődött, majd a főtéren felállított színpadon sorra következtek a szebbnél-szebb népviseletbe öltözött táncosok. Rendre színpadra léptek a szamosújvári Hayakaghak, az örményországi Taraz, a magyardécsei Cseresznyevirág, a plovdivi Yerazank és az örményországi Masis Hunanyan népdalcsoport. Közben Vasilica Tătaru (Moldova) és Lapohoș Antonia (így szerepelt a plakáton – Szamosújvár) népdalokat adtak el, ízelítőt nyújtva az általuk képviselt régiók folklórkincséből.

A harmadik nap rendezvénysorozata a bukaresti Vardavar örmény táncegyüttes fellépésével indult, majd sorra színpadra léptek a belgiumi Nemrut, a franciaországi Nazani, a görögországi Uratu és az örményországi Karin vendégcsoportok. Megyénket két együttes képviselte: a jól ismert Vasile Socea vezette Mazel Tov klezmerzenekar és a külföldöt is megjárt helybeli Dansatorii de pe  Someș néptánccsoport. Igazi nemzetközi zenei kavalkád, amit nagy tetszéssel fogadott a nagy hőség ellenére jelen levő népes közönség. Ebből az alkalomból a város központjában fényképkiállítás nyílt Szamosújvár történelmi és vallási remekműveiből, a vendégek nagy érdeklődéssel fogadták a képanyagot, személyesen is felkeresve a műemlékeket. Különösen a főtéri Szentháromság örmény katolikus székesegyház keltette fel a külföldi vendégek figyelmét, de sokan felkeresték a zsinagógát is.

A szamosújvári rendezvény második napját megtisztelte őexcelenciája Tigran Galstyan, Örményország bukaresti nagykövete is.

Székely Csaba

Fotó: Nur Folk Fest

További képek:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük