Legújabb híreink

Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Militaru híd gyereknap Csíksomlyói búcsú
0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Március 25-én ünnepelte a Salamon templom (Gyümölcsoltó Boldogasszony napján) búcsúját a szamosújvári kis örmény katolikus közösség.

A zsúfolásig megtelt szép templomban Küsmödi Attila plébános mutatott be búcsúi szentmisét. Szentbeszédében méltatta Jézus fogantatásának, illetve születése hírül adásának Angyali Üdvözlet főünnepét.  Az ünnepi szentmisén fellépett a helyi örményközösség jól ismert kórusa Molnár Árpád vezényletével, az énekszámok örmény nyelven szólaltak meg. Az eseményt, többek között, megtisztelték marosvásárhelyi, nagybányai, kolozsvári és tordai örmények is. 

A szamosújvári Gyümölcsoltó Boldogasszony templom az első kőből épített templom, amelyet az örmények létesítettek és a köznyelv alapítójáról Simai Salamonról, Salamon templomnak nevezte el. Erről a templom belsőjében elhelyezett emléktábla is tanúskodik.

A templom bejárata az erdélyi reneszánsz stílus jegyében készült, egyik oldalán Szent Szilveszter, a másikon pedig Világositó Szent Gergely szobra áll. A kőtemplomnak három oltára van, melyek közül a főoltár Boldogasszony, a második, mely jobbról van, Szentháromság és a harmadik, mely balról terül el Világositó Szent Gergely nevet visel. Padlózata színes cementlapokkal van kirakva, színes műablakaiban örmény szentek díszelegnek, ami külön értéket ad a szép templomnak. A szentegyházat köröskörül kőfal vette körül, amelynek nyomai napjainkban is láthatók. A Salamon templom egy olyan remek építészeti alkotás, amely az akkori örmény közösség fejlődési szakaszáról tanúskodik, hiszen annakidején már három évtizede Moldvából jövet le volt telepedve Armenopoliszban.

Az ünnepi szentmisét követően, az örmény parókia nagytermében a marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület szervezésében bemutatták Anka Éva: Ime, az ember című verseskötetét.

Anka Éva Dicsőszentmártonban született, majd az örmény származású báró Perényi Lukács Sándor felesége lett. A család, a második világháború után száműzetésbe került és Peruban telepedett le. Anka Évának két kötete jelent meg: 1941-ben az Íme, az ember című verseskötete, 1944-ben pedig az Erdőn, mezőn jártam… című novelláskötete. A kötetről dr. Kálmán Attila és dr. Puskás Attila tartottak ismertetőt, Forró Bathó Eszter marosvásárhelyi diáklány pedig elszavalt néhány verset a bemutatott könyvből.

Székely Csaba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: