A válaszúti Bánffy-kastélyban is lesznek programok a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second
Válaszút – Bánffy kastély / fotó: Riti József Attila – hivatalos

Pap Melinda, az MTI tudósítója jelenti:
    Kolozsvár, 2024. május 15., szerda (MTI) – A válaszúti Bánffy-kastélyt is beemeli helyszínei sorába a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF); a nemrég felújított erdélyi nemesi rezidencia komolyzenei koncertnek és filmvetítésnek is helyt ad a filmszemle keretében – közölték szerdán az MTI-vel a szervezők.

    Az idén 23. kiadásához érkezett, június 14-24. között zajló kolozsvári filmszemle helyszínei között ez a második nemesi rezidencia, a bonchidai Bánffy-kastély évek óta kiemelt programpontja a rendezvénynek.
    A Kolozsvártól 26 kilométerre található Válaszútra június 18-án 18 órától várják a nézőket, a Kerti Party a Kastélyban nevű programon komolyzenei koncert, filmvetítés, hagyományos termékek vására és koktélparti is lesz, a nézők vezetett séta keretében a felújított kastélyt is megtekinthetik.
    Az est keretében a PlaCello zenekar híres zeneszerzők nyitányait játssza, majd Sir Anthony Hopkins főszereplésével készült Egy élet című filmet láthatja a közönség. Ebben a színész olyan férfit alakít, aki 600 gyereket mentett meg a náci megszállás alatt álló Csehországban. A James Hawes rendezte filmet Sir Nicholas ‘Nicky’ Winton élete ihlette.
    A Kolozs megyei önkormányzat kezelésébe tartozó kastélyt tavaly novemberben adták át hivatalosan, miután több mint öt év alatt restaurálták. Felújítására 2017-ben nyert csaknem 20 millió lejes (1,5 milliárd forint) uniós támogatást a Kolozs megyei önkormányzat, mely az összeget saját költségvetéséből egészítette ki.
    A restaurálási munkálatok keretében a külső homlokzatok és belső terek mellett a kastélyparkot is helyreállították. A műemlék épület kulturális központként működik és a turisztikai körforgásba is bevonják.

kpme \ pmg

MTI 2024. május 15., szerda 15:25

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük