Adventi orgonakoncert Szamosújváron

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second
Adventi orgonakoncert

Kellemes karácsonyi ajándékban részesültek mindazok a szamosújváriak, akik a múlt hétvégén részt vettek a kolozsvári Csengeri Kostyák Zsuzsa adventi orgonakoncertjén. Az Alcantarai Szent Péter Római-Katolikus (Ferences) templomban tartandó hangverseny nem mindennapi élményt jelentett a helyi zenekedvelőknek, akik zsúfolásig megtöltöltötték a nemrég felújított szépséges istenházát.

Az előadóművész első alkalommal lépett fel Szamosújváron, ahol nagy szeretettel fogadták a komolyzene kedvelői. A vendég ismert erdélyi zenész családból van. A kolozsvári Sigismund Toduţă Zeneművészeti Líceum elvégzése után a Gheorghe Dima Zeneakadémián tanult orgonát és csembalót Ursula Phillipe és Erich Türk tanárok irányításával. Később a svájci Schola Cantorum Basiliensis főiskolán részesült mesterképzésben orgona főszakon. Svájci tanulmányai alatt a Möhlin-i Christakatolische Kirche orgonistája, hazatérése után pedig három éven keresztül a Törökvágási Református Templom orgonistája-kántora volt. Jelenleg a Sigismund Toduţă Zenei Főgimnázium orgona-és zongoratanára. Az utóbbi esztendőkben több elismert művész mesterkurzusán vett részt. Számos alkalommal tartott sikeres orgonahangversenyt idehaza és külföldön, mindenütt elismerték tehetségét, művészi jártasságát. Így volt Szamosújváron is, ahol kilenc zeneszámmal lepte meg lelkes hallgatóságot olyan közismert zeneszerzőktől, mint például Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Dietrich Buxtehude, Charles Wesley vagy Pietro A. Yon. A bemutatott zeneművek mind- mind a közelgő karácsonyi ünnephez kötődtek, különösen nagy sikert aratva Johann Sebastian Bach: „Puer natus in Bethlehem” című száma, de mind a kilenc zenedarabot nagy érdeklődéssel fogadta a közönség. Ritkán adódik alkalom a helyi komolyzene kedvelőinek hasonló koncerten részt venni, ezért csak dicsérni tudjuk a szervezőket az adott lehetőségért.

Szamosújváron az idén még a helyi Római-Katolikus és Örmény templomok kántora, Molnár Árpád tartott hasonló orgonakoncertet, ő volt a hétvégi rendezvény kezdeményezője is. Elmondhatjuk, 12 éve a helyi komolyzene lelkes szervezője és előadója, rá bármikor lehet számitani az e fajta események lebonyolításában.

Székely Csaba                 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük