Bölöni László legendás labdarúgó, világhírű edző és csodálatos ember

0 0
Read Time:2 Minute, 38 Second
Iskolánk kis futbalistái és edzőjük, Felszegi Imre

Minden bizonnyal, sokan, sokszor elgondolkodtunk azon, vajon hogyan élnek a világklasszisok? Hogyan telnek a mindennapjai egy világhírű edzőnek? Leginkább az a kérdés motoszkált bennünk, vajon egy ilyen „híres-neves” embert meg lehet „érinteni”, a közelébe lehet férkőzni? Ha, igen, vajon ránk figyel, szóba áll velünk? Egyáltalán van ideje beszélgetni velünk?

Jelen esetben ezeket és az ehhez hasonló kérdéseket Bölöni Lászlóra tekintve fogalmazzuk meg, azon alkalomból, hogy a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum fociedzésre járó gyerekeit sportöltözettel ajándékozta meg.

Amikor elhangzik ez a név: Bölöni László! – valamennyiünk szeme felcsillan, mindannyiunk szíve megindul, és mindenkiben valami kellemes érzés elevenedik fel.

Az idősebb nemzedék büszkén meséli az 1983-ban olaszok ellen szerzett „Bölöni Laci gólt”. Főleg, hogy ezzel a góllal nyerte meg a román válogatott a mérkőzést. Az a válogatott, amelyben Laci 108 alkalommal játszott és 25 gólt lőtt. Habár a futballt a legmagasabb szinten űzte, ennek ellenére a tanulást nem hanyagolta el, ugyanis Marosvásárhelyen érettségizett, majd elvégezte a fogorvosi egyetemet. Labdarúgó pályafutását Dicsőszentmártonban kezdte, majd 1970 és 1984 között a marosvásárhelyi ASA csapatát erősítette, az itt eltöltött időszakban kétszer is őt választották a legjobb román labdarúgónak, 1977-ben, és 1983-ban. Aztán jött az 1986-os BEK (a mai Champions League elődje) kupa megnyerése a bukaresti Steaua csapatával. 1987-ben külföldre igazolt, mint játékos, majd itt, a nyugati futballban kezdte meg szédületesen felfelé ívelő edzői pályafutását.

A középkorúak arra emlékeznek vissza, hogy előbb a francia AS Nancy csapatának ült a kispadján több éven keresztül, majd ő lett a román válogatott szövetségi kapitánya. 2001-ben vette át a Sporting Lisszabon csapatát, ahol ilyen világklasszisokat edzett, mint Ricardo Quaresma, Joao Pinto, Marius Niculae, Mario Jardel. És, ki lenne az, akár focirajongó, akár nem, aki ne hallott volna Cristiano Ronaldoról, aki 5 alkalommal nyerte el az Aranyladba díjat. Bölöni László volt az, aki futball tudásából és tréneri szakértelméből kifolyólag felismerte Ronaldo tehetségét, és a mindössze 17 éves játékost játszatta a Sporting felnőtt csapatában. Megemlíthetjük a futballvilág nagyjait, akik részesedtek Bölöni László edzői tanácsaiból: Petr Cech, Yaya Touré,  Sinan Bolat, Axel Witsel, Eliaquim Mangala, Milan Jovanovic, Marouane Fellaini, Raphael Varane és lehetne folytatni a névsort mindazokkal, kiket Franciaországban, Belgiumban, Görögországban, Szaúd-Arábiában, vagy Portugáliában edzett.

Bölöni László / fotó: Volare oh oh oh -Wikipédia

Az idősebb nemzedék és a középkorúak mellett megjelennek a 7, 10 és 14 éves gyerekek. Nekik bizony nincs honnan tudni, hogy milyen öröm volt nekünk, amikor Laci rúgta az olaszok elleni nyertes gólt. Természetesen arra sem emlékezhetnek, amikor Bölöni Belgiumban a Standard Liege, majd Portugáliában a Sporting csapatával bajnokságot nyert. Viszont mostmár ők is tudják, ki Bölöni László.

Bölöni László, jelenleg a francia FC Metz vezetőedzője, aki első kérésünkre, azonnal lépett, és iskolánk kis focistáinak mezeket és nadrágokat küldött. Iskolánk tornatermében az edzés előtt mindenki magára öltötte az új mezt. Öröm, motiváció és hála tündökölt minden gyermek arcáról. Öröm. „Igazi foci ruhában edzünk a mai naptól”. Motiváció. „Gyerünk. Kezdődjön az edzés. Focizzunk”! Hála. „Hálás köszönet a kedves ajándékért”.

Mindannyian hálásak vagyunk Lacinak. Hálásak mindazért, amit értünk tett a múltban, ahogyan minket, erdélyieket képvisel a nagyvilágban, amint megajándékozott bennünket a legendás labdarúgó, a világhírű edző, a csodálatos ember, Bölöni László.

Felszegi Imre

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük