Legújabb híreink

KIFOR stadion Mezőség ma
0 0
Read Time:2 Minute, 15 Second

    Kolozsvár, 2024. február 26., hétfő (MTI) – A romániai magyaroknak már több mint 60 százaléka rendelkezik magyar állampolgársággal – közölte hétfőn a romániai magyar közösségre reprezentatív mintán végzett felmérés adataira hivatkozva az Eurotrans Alapítvány.

    A magyar állampolgárság megszerzését, az ezzel kapcsolatos ügyintézést segítő erdélyi magyar szervezet a SoDiSo Research cégtől rendelt közvéleménykutatást a témában. Ebben a romániai magyaroknak a magyar állampolgársághoz fűződő viszonyát és terveit, valamint a támogatási lehetőségek igénybevételének gyakoriságát és hajlandóságát is mérték. Az eredményekből kiderült, hogy a magyar állampolgársággal rendelkező felnőttkorú romániai magyarok aránya meghaladta a 60 százalékot – áll az Eurotrans Alapítvány MTI-nek elküldött hétfői közleményében.
    Eszerint a válaszadók 61 százaléka mondta azt, hogy igényelte a magyar állampolgárságot, míg 18 százalékuk még nem kérvényezte a honosítást, de ezt tervezi a jövőben. A romániai magyarok 19 százaléka egyáltalán nem szándékozik élni a lehetőséggel, azonban az elzárkózók aránya jelentősen csökkent a korábbi kutatási eredményekhez képest – írták.
    Az adatokból az is kiderül, hogy jellemzően a nagyobb városokban élők, a fiatalok, illetve a magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében kiemelkedő a magyar állampolgárság megléte.
    A közvéleménykutatás a magyar kormány által a külhoni magyaroknak biztosított számos támogatásra és kedvezményre is kitért. Kiderült, hogy a közvetlen külhoni támogatások közül a „Szülőföldön magyarul” nevelési-oktatási támogatás a legnépszerűbb. A válaszadók 57 százaléka mondta azt, hogy ő, vagy valamelyik közeli családtagja igénybe vette.
    Az anyasági támogatás kérelmezéséről a válaszadók 16, a babakötvény igényléséről 12 százaléka számolt be.
    A Magyarország területén biztosított utazási támogatások igénybevétele jóval kisebb, a megkérdezettek 6 százaléka élt ezzel a lehetőséggel.
    Az Eurotrans Alapítvány közleményében arra emlékeztet, hogy e támogatási területen március elsejétől jelentős változás várható. Péntektől a Magyar Igazolvánnyal rendelkező külhoni állampolgárok négy helyett évi tizenkét alkalommal élhetnek a kedvezménnyel. Az eddigi 90 százalékos kedvezmény helyett pedig teljes ingyenességre lesznek jogosultak.
    Kifejtik: a Magyar Igazolványt minden Romániában állandó lakóhellyel rendelkező, magát magyar nemzetiségűnek valló személy kérheti. Ellenben nem jogosult rá az, aki állandó magyarországi lakcímmel rendelkezik.
    A magyar állampolgárságra vonatkozó kutatás hibrid módszertannal készült 2023 novemberében 1213 személy telefonos, míg idén januárban 882 ember személyes megkérdezésével. A felnőtt korú erdélyi magyarokra vonatkozó reprezentatív minta teljes mértéke 2095 személy, az eredmények 95 százalékos valószínűség mellett 2,9 százalékos hibahatárral érvényesek – közölte a megrendelő.
    Az alapítvány legutóbb tavaly októberben, új marosvásárhelyi székhelyének az avatóján közölt adatokat a magyar állampolgársággal rendelkező romániai magyarokról egy 2022-es felmérés eredményeire hivatkozva. Az akkori megkérdezettek 54 százaléka mondta azt, hogy magyar állampolgársággal is rendelkezik.

kpme \ kdja \ kkz

MTI 2024. február 26., hétfő 15:40

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: