Legújabb híreink

KIFOR stadion Mezőség ma
0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second
A díjazottak / fotó: rmdsz.ro

Pap Melinda, az MTI tudósítója jelenti:
    Kolozsvár, 2023. január 22., vasárnap (MTI) – Hárman, Visky András író, drámaíró, Oláh Gyárfás szobrászművész, divattervező és Imre Éva színésznő kapja idén az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat – közölte vasárnap a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

    Az RMDSZ idén 11. alkalommal adja át a legrangosabb erdélyi magyar díjat.
    A díjakat a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten adják át.
    „Idén és ezentúl a következő években az ünnepi könyvhéten mondunk köszönetet azoknak, akik munkájukkal, alkotásaikkal a magyar kultúrát gazdagítják” – idézte az RMDSZ közleménye Kelemen Hunor szövetségi elnököt.
    Közölték, az irodalom kategóriában kitüntetett Visky András író, drámaíró, dramaturg, költő elsősorban új regénye, a Kitelepítés miatt kapja a díjat. „Nem tudok olyan kortárs erdélyi regényről, amely az utóbbi néhány évben egyszerre ennyi olvasót szólított volna meg ilyen rövid idő alatt.” – idézi a közlemény Mărcutiu-Rácz Dóra laudációját. Eszerint Visky András új regénye „úgy beszél az erdélyi történelem legborúsabb eseményeiről, hogy nem hagy minket magunkra a sötéttel”.
    Oláh Gyárfás szobrászművész, divattervezőt „összművészként” jellemzik, aki számára egyaránt fontos a divattervezés, a lakberendezés és a szobrászat. „Közös jegyeik a pontos kidolgozás, az átértelmezett hagyományőrzés és a minimalizmus” – idézik Szabó Tekla laudációját.
    Az előadóművészet kategóriában kitüntetett Imre Éva színésznőnek az „elementáris művészi hatású szerepalkotásait” emelik ki. Bartha Katalin Ágnes laudációjában rámutat, hogy a kolozsvári színésznő „magától értetődően könnyed, észbontóan vonzó, kortársian személyes, éterien elérhetetlen és félelmetesen, erősen szilárd tud lenni!”.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: