Legújabb híreink

Szék vereség női szervezet pályaválasztás vereség
0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

Kolozsvár
, 2022. november 19. Piet Jaspaert, az Europa Nostra alelnöke (j) átadja az elismerő oklevelet Kovács Istvánnak, a Magyar Unitárius Egyház püspökének a kolozsvári Vallásszabadság Háza helyreállítását elismerő Europa Nostra-díj átadóünnepségén a belvárosi unitárius templomban 2022. november 19-én. MTI/Kiss Gábor

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

    Kolozsvár, 2022. november 19., szombat (MTI) – Kolozsváron szombaton átadták a Vallásszabadság Háza felújításáért megítélt Europa Nostra-díjat, az Európai Unió műemlékvédelmi elismerését.

    A XV. században épült egykori unitárius püspöki rezidenciát 2009 és 2019 között Magyarország és Románia kormányának támogatásával újították fel. A díjat Kovács István unitárius püspök vehette át szeptemberben Prágában, a kolozsvári ünnepségen immár a helyi közösség is megünnepelhette a kitüntetést.

    A Vallásszabadság Házával szemközt álló unitárius templomban tartott ünnepi díjátadó rendezvényen Piet Jaspaert, az Europa Nostra alelnöke hangsúlyozta: a kolozsvári épületfelújítási projekt azért lopta be magát az európai szakértők szívébe, mert egy leromlott magánépületet élesztettek újra úgy, hogy az a közösséget szolgálja. Ráadásul a felújítás során mind az épület történetére, mind az építőanyagokra, mind az építési technikákra, mind pedig a minőségre maximálisan odafigyeltek.

    Kovács István unitárius püspök beszédében elmondta: a felújítási projektnek az adott lendületet, amikor a vallásszabadság 1568-as erdélyi kinyilvánításának 450. évfordulójára készülve az unitárius egyház felismerte, hogy az épületnek közösségi rendeltetést kell adni.

    “Amikor kimondtuk, hogy legyen ez az épület a vallásszabadság háza, csoda történt” – jelentette ki a püspök. Megjegyezte: azt ismerték akkor fel, hogy a vallásszabadság csak akkor lehet az unitáriusoké, ha mindenkié. Ez az “elajándékozás motívuma” volt benne abban is, hogy mindenki szolgálatába állították az egykori püspöki székházat.

    Hegedüs Csilla, a romániai Európai Alapok Minisztériumának államtitkára beszédében megemlítette, hogy az erdélyi műemlékvédő szakemberek hozzászokhattak az Europa Nostra-díjhoz, hiszen korábban Torockó épületegyüttesének a megőrzéséért, a kolozsmonostori római katolikus templom felújításáért, és a bonchidai Bánffy-kastély megőrzéséért is megkapták az elismerést.

    Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári főkonzulja azért mondott köszönetet az unitárius egyháznak, hogy olyan közösségi teret hozott létre, amelyben a főkonzulátus is kitüntetéseket adhat át, rendezvényeket szervezhet. Mint említette: az épületfelújítást a magyar állam 345 millió forinttal támogatta.

    Furu Árpád építész, az egyház műemlékvédelmi szaktanácsadója megemlítette: a magyar és a román állam, valamint a kolozsvári önkormányzat 1,3 millió eurós támogatásával megvalósult épületfelújítás a Romániai Építészszövetség díját is megkapta, és Pro Architectura díjat is kapott. Úgy vélte: a sikerhez kellett a jó tulajdonos, aki tudta, hogy mit akar kezdeni az épülettel, elő tudta teremteni a szükséges forrásokat, és amikor kellett, türelmes volt, kellettek ugyanakkor a jó szakemberek is.

    A rendezvény keretében oklevelet adtak át mindenkinek, akinek része volt a munkában, és leleplezték az épület homlokzatán az Europa Nostra-díj bronztábláját.

    A Vallásszabadság Házában ma  konferencia- és kutatóközpont működik, állandó kiállítások tekinthetők meg, de emellett étterem, könyvesbolt és szálláshelyek biztosítják az intézmény fenntarthatóságát.

kga \ kkp \ pmg

MTI 2022. november 19., szombat 15:30

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: