Legújabb híreink

Bánffy-kastély EURO 2024 román kupa Lászlóffy-ház válogatott
0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second
Prücskök tánca / fotó: Riti József Attila

A Művész(?)beugró programmal indult a rendezvénysorozat. 13 órától a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum diákjai a Helikon munkatársaival találkoztak, interaktív foglalkozáson vettek részt.

19 órától pedig a szamosújvári érdeklődők is betekinthettek a Helikon szerkesztőség tevékenységébe. A Kemény Zsigmond Elméleti Líceum aulájában a lapszerkesztés titkaiba kukkanthattak bele, megismerhették  a szerkesztők rovatait, akik felolvastak műveikből. Az esemény második felében  Hajdú Áronnal, a Bookart kiadó igazgatójával beszélgetett Márton Evelin, aki a Téka 30 éves születésnapjára 160 db könyvet adományozott az alapítványnak.

Köszönjük ezúton is a  Helikon munkatársaknak az együttműködést, Hajdú Áronnak a szívből jövő adományt.

Mezőségi hangulatok címmel nyílt egy 20 képből álló mini-kiállítás a Téka szórványkollégium 3. emeleti folyósóján az Őszi évadnyitó rendezvénysorozat keretein belül. Szugyiczki Zsolt szociofotós a kiállítás megnyitóján elmondta, hogy évtizedek óta jár Erdélybe fotózni, ahol kutatja a természettel még organikusan együtt élő, paraszti gazdálkodásokat és embereket, akiktől ő maga is sokat tanul. A kiállításon a mezőségi falvakból, többnyire Buzából és Székről láthatunk egy válogatást. A kollégista lányok népdala színesítette az eseményt.

Szerda este egy rég várt filmet nézhettek meg az érdeklődők a Magasságok és mélységek című 2022-es alkotást.  Csoma Sándor rendező Erőss Zsolt hegymászó feleségének alakját helyezi előtérbe- a nyomasztó érzés helyett inspiráló az alkotás.

A helyi múzeum udvarán felállított színpadon késve ugyan, de felhangzottak az örökzöld Illés dalok. A Miskolci Illés Emlékzenekar játékára kicsik és nagyok egyaránt jól szórakoztak.A régebb óta fiatalok számára számos emléket is felidéztek az ismerős dallamok.  

Pénteken nagy izgalommal várta a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum 140 elemise, hogy megismerhesse Szaffit. Szájtátva követték a filmet és a gőzkieresztő szerkezet ötletének hasznossága még a tanítóknak is tetszett. Ugyancsak az apróknak szólt a Prücskök táncház Katona Annamária vezetésével, a Nádas zenekar kíséretével.

Szombaton egész napos rendezvényen vehettek részt a kézművesek és a népművészet iránt érdeklődők. A Szamosújvári Népművészek Egyesülete a Téka Alapítvánnyal partnerségben szervezte meg a VI. Régiók Találkozót. Este a Katlan zenekar hallgathattuk a múzeum udvarán. Ők magyar népzenét, népzenefeldolgozásokat játszanak, sőt az amerikai country műfajt is kapcsolatba hozzák a magyar népzenével.

A rendezvénysorozat hajnalig tartó táncházzal ért véget. A héten már elkezdődött a gyerekfoglalkozások java: népdal-, néptáncoktatás , kézműves foglakozások: agyagozás, gyöngyfűzés, kreatív kör melyen közel 400 gyerek és fiatal vesz részt.

 Támogatók a Nemzeti Kulturális Alap és a Csoóri Sándor Alap.

Fodor Emőke

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: