Legújabb híreink

Dés Kemény Csicsergők KIFOR
0 0
Read Time:5 Minute, 4 Second
Ballagás: a XI. osztályok búcsúztatója/fotó: Riti József Attila

Az idei tanév változásaihoz végzős diákjaink nagyon jól alkalmazkodtak. A járványügyi korlátozások enyhülésével sikerült megszervezni hagyományos búcsúnkat, ha picit módosult formába is.

Ballagás a bentlakásban


Június 1-én délután 17 bentlakó diák búcsúztattak kisebb társaik és a pedagógusok a Téka Alapítvány székhelyén. A bentlakási búcsú nagyon fontos esemény bentlakóink életében, melyben a tavalyi évfolyamnak sajnos nem volt része.

“Ma ünneplőbe öltözhettünk. Egy nehéz, újra tervezésekkel, alkalmazkodásokkal tele év után, ma arra a sok szépre emlékeztünk ami megszilárdította bennünk azt, hogy jó ide tartozni. Jó Tékás bentlakónak lenni.”

köszöntötte a végzősöket Rariga Imola, a kollégium igazgatója. Az intézmény nevében Balázs-Bécsi Attila köszöntötte a fiatalokat és bíztatta arra, hogy ott, ahova az élet sodorja őket, cselekedjenek közösségük érdekébe. A tizenegyedikes és végzős diákok búcsúműsorát, a négy év közös képeiből készített filmecskét a szülők idén csak online követhették. Az előadás végén a hagyományos tortával ajándékozták meg a szakács nénik a szívükhöz ismét hozzánőtt generációt.

Ballagás az iskolában


Az iskolai ballagás nagy napja péntekre, június 4-ére volt kitűzve. 10 órától az utolsó osztályfőnöki órán látták el sok jó tanáccsal az oszik a diákokat. A Gaudeamus hangjaira az udvarra vonult a széki és mezőségi viseletbe öltözött ballagó diáksereg, ahol a tanári kar és a tizenegyedikes társaik várták őket. Elfoglalhatták a ballagó diákok hagyományos helyét a színpadon, bár a szülők csak az online közvetítést nézhették erről. Pap György Attila igazgató, aki három évig az A. osztály osztályfőnöke volt, beszédében az együtt töltött idő rövidségét, a járvány emberpróbáló kihívásait emelte ki s arra bíztatta a végzősöket, hogy térjenek majd vissza, akár csak látogatóba, vagy majd szülőként.
A tizenegyedikesek nevében Nagy Hajni mondott beszédet, aki a kevés, de annál értékesebb közös emlékekből idézett fel. Majd közös versmondással búcsúztak. A tanárok nevében Kulcsár Melinda fizikatanár, 11-es osztályfőnök mondott beszédet. Kiemelte a diákok alkalmazkodóképességét, sok sikert kívánt nekik. A búcsúműsort Székely Melinda magyartanár vezette.

Ballagás
Ballagás: felvonulás/ Fotó: Riti József Attila

Felvonulás és ballagás a székesegyházban


A hagyományos kulcsátadás után az osztályok felvonultak a város központjába levő örmény katolikus székesegyházba.
Tavaly nyáron a lelkes osztályfőnököknek köszönhetően sikerült a templomban ballagási ünnepséget szervezni. Az idei esemény ennek szerves folytatásaként, újragondolt, hasonlóan gondosan megszervezett ünnepé vált.
A szülők részt vehettek ezen eseményen, gyönyörködhettek nagyranőtt gyermekeikben. A diákok online követhették a templomi ballagást.
A diákok bevonulása után a helyi református, katolikus, adventista és baptista lelkészek köszöntötték a résztvevőket. Kis Lehel baptista lelkipásztor beszédében kiemelte, hogy nem véletlenül születtek e csodálatos gyerekek ilyennek és ide, Istennek terve van velük, általuk. A Predikátorok könyvéből olvasta az igét:

Ballagás: felvonulás/ fotó: Riti József Attila

„Sok könyvek írásának nincs vége”

s általa cselekvésre és kitartásra bíztatta a ballagókat.
Pap György Attila igazgató a szülőknek is köszönetet mondott, és arra bíztatta őket, hogy továbbra is támogassák gyerekeik. Dragan Ionel polgármester úr is célok kitűzésére és elérésére bíztatta a végzősöket.
Az Ördöngös zenekar, iskolánk volt diákjai muzsikaszóval bíztatták társaik, illetve egyetemistaként álltak példaként a ballagók előtt.

Zsekán Tímea búcsúzott a 12.A osztály nevében, aki a Kemény Zsigmondos lelkületet emelte ki, a sokszínűséget, a lehetőségeket. Megköszönte a tanári kar és a Téka Alapítvány erkölcsi és anyagi segítségét a diákok ötleteinek megvalósításában. Mit is jelentett Kemény Zsigmondos diáknak lenni? -tette fel azt a kérdést, amit ezelőtt pár évvel-induláskor-a tanári kar is feltett. S elhangzottak azok az értékek, melynek mentén az iskola küldetését megfogalmazták: közösség, lehetőség, hovatartozás. Zsekán Timea óvodás korában, Válaszúton került be a szórványoktatási programba, a válaszúti elemi után, ötödikes kora óta a Téka Szórványkollégium példamutató diákja.
A B. osztály nevében Máté Zsigmond búcsúzott, a filológia osztály köszönetét tolmácsolva az osztályfőnök, igazgató és tanári kar irányába. Ezt követően Nagy Antónia szavalta Márai: Felelni című versét majd Babits Mihály Örökkék ég a felhők fölött című művében hangzott el egy részlet.
Az A osztály osztályfőnöke, Schuller Hajnal az indulást, az első évnyitót idézte, amikor a pedagógusok fonták az összetartozást jelző szalagokat, majd lassan a induló osztályokat is átfonták a barátságok láthatatlan szálai. Felidézte saját tanárainak bíztató szavait s útnak indította őket azzal a tanáccsal, hogy döntsenek okosan majd és legyenek boldogok, hogy a világ is boldogabb legyen általuk.
Lukács-Erdei Ibolya, a B osztály osztályfőnöke arra bíztatta a diákokat, hogy legyenek bölcsek, szabadok, igazságosak, hálásak és irgalmasok.

Ballagás/fotó: Riti József Attila


Díjazottak:

XII. A osztály:

  • I. díj, Juhos István-9,99,
  • II. díj-Zsekán Timea 9,92,
  • III. Lőrincz Norbert 9,90.
  • I. dicséret :Balla Izabella 9,82,
  • II. dicséret Imre Erzsébet-Szonja 9,70,
  • III. dicséret: Kántor Miklós Ferenc és Zsoldos Erik 9,65.


A XII. B. osztály:

  • I. Máté Zsigmond – 9.92,
  • II. Péter Izabella – 9.82,
  • III. Nogy Antónia-Klára – 9.67,
  • I. dicséret Kerekes Szilveszter – 9.60,
  • II. dicséret Kovács Krisztina-Beáta – 9.45,
  • III. dicséret Imbre-Szász Kinga – 9.37.

Különdíjak:


A Kemény család által alapított Kemény Zsigmond díjat idén Juhos István kapta, mint az évfolyam legjobb tanulója. Kovács Mónika a Romániai Magyar Pedagógusszövetség díját Nagy Antóniának adta át. A megyei RMDSZ díját Csoma Botond képviselő adta át Zsekán Tímeának. Balázs-Bécsi Enikő a Téka gazdasági igazgatója az alapítvány Fiatalok a Közösségért díját Juhos Istvánnak, Zsoldos Eriknek és Zsekán Tímeának adta át, megköszönve a Kaláka néptáncegyüttesben illetve az alapítvány keretében végzett munkájuk. A Téka Szórványkollégium díját Rariga Imola adta át Zsekán Tímeának, a kollégiumi diáktanácsban végzett munkájáért, példás tanulmányi eredményeiért és kitűnő magaviseletéért.


Díjazták az Örökségünk őrei vetélkedő győztes csapatában részt vevő idén ballagókat, ők: Budai Zsuzsa-Edina,Katona Mark-Roland,Kántor Miklós Ferenc, Török Balázs, Tóth Kinga Noémi, Zsekán Tímea Noémi, Zsoldos Erik-Marton.
Sporttevékenységükért jutalmazták a következő diákokat: Bíró Szabolcs, Juhos István, Kis Edit Ágnes, Nagy Ernő, Vigh András, Réti Szabolcs, Sallai János.
A legkisebbekből, az elemisekből álló népdalkórus, a Téka Népzeneiskola kis pacsirtái is köszöntötték a ballagó diákokat.


Péter Izabella és Juhos István adták át az igazgató úrnak és a Téka Alapítvány képviselőjének Balázs-Bécsi Enikőnek az osztályok tablóképeit tartalmazó albumokat.
Záróakkordként a tanári kar énekelte a Legyen áldás az úton című dalt, Kiss-Juhász Vilmos zenetanár gitárkíséretével.
A lelkészek imájával és áldásával zárult a ceremónia, majd a diákok szüleik kíséretében kivonultak a templomból, de örökre a szívünkben és emlékeinkbe maradva.

Fodor Emőke

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Kemény Zsigmondos ballagás

  1. SZENZACIOS, KOSZONET A TEKA ALAPITVANYNAK ES A RESZTVEVO MAGYAROKNAK A TORTENTEKERT.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: