Legújabb híreink

női szervezet pályaválasztás vereség Téli felkészülés hócsata
1 0
Read Time:1 Minute, 42 Second
Bonchidai diákok / fotó: Riti József Attila

Rendhagyó módon ünnepelték meg a Szórvány napját, a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban. Egy ezüstfenyőt (az összetartozás fáját) ültettek az iskolaudvarra abba a földbe, amit a diákok hoztak, abból a 35 településről, ahonnan származnak. Továbbá ezzel az alkalommal sor került Kántor Éva diákelnök és Balla Péter alelnök beiktatására is.

A keddi esemény Kulcsár Melinda, iskolaigazgató, beszédével kezdődött, mely a következőket mondta az egybegyűlteknek:

„Kedves diákok, kedves tanártársak! Diáktanacsunk eddigi vezetősége Szabó Salánki Krisztián és Budai Eszter személyében néhány hete leköszönt. A DT új vezetői Kántor Éva elnök és Balla Péter alelnök. Köszöntöm őket ebben az új státusban, kitartást, türelmet és sok-sok kreatív erőt kívánok nekik. Köszönjük Eszter és Krisztian munkáját, akik a legnehezebb időkben voltak kénytelenek dolgozni. Becsülettel helytálltak, amit ezúton is köszönünk nekik. A mai eseményen már az új elnök és alelnöké az irányítás. Köszönjük Eszter és Krisztian, üdvözöljük Évát és Pétert!

Az igazgatónő beszéde után, az esemény irányítását átvette Kántor Éva, a diáktanács újonnan választott elnőke, aki elmondta, hogy a tanintézmény számára fontos a szórvány napja, ugyanis a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum szórványiskola és „fő célkitűzése egyesíteni azokat az értékeket, amelyek Mezőség különböző falvaiból, a diákok által hozzánk érkeznek, egységes egésszé formálni ezt, és megteremteni az értékeknek azt az egységet, amellyel feltarisznyálva a diákok tovább indulnak innen.” Továbbá a diákelnök azt is elmondta, hogy a fenyő az egységet képviselte, majd megköszönte a szamosújvári RMDSZ tanácsosoknak a segítséget.

A diákelnök és Balla Péter végezetül elolvasta azt a 35 település ahonnan diákjaink származnak, miközben József Attila – Kertész leszek című versének akkordjai alatt az ezüstfenyő tövéhez öntötték a településekről hozott földet.

Az ezüstfenyőt Balázs – Bécsi Enikő, Bihari Levente és Molnár Tibor RMDSZ-es önkormányzati képviselőknek köszönheti az iskola, az ők támogatásával lehetett megvásárolni.

A magyar szórvány napját, 2011-től ünnepli az RMDSZ. Az Országgyűlés 2015. november 3-án a határon túli magyarság iránt viselt, az alaptörvényben rögzített felelősségnek megfelelve november 15-ét, Bethlen Gábor (1580–1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának napját a magyar szórvány napjává nyilvánította.

RJA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: