Erdélybe látogatott az örmény rítusú katolikus Mashdots Zahterian

0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second
Mashdots Zahterian, Kovács Gergely és Küsmődi Attila

Kovács Gergely érsek, örmény apostoli kormányzó meghívására Erdélybe látogatott az örmény rítusú katolikus Mons. Mashdots Zahterian, aki a Bzommári Pátriárkai Intézet (Patriarchal Institute of Bzommar) papja és öt hónapja a budapesti örmény katolikus közösségben szolgál.

A bzommári rend elöljárója a mindenkori örmény katolikus egyházfő, vagyis az Örmény Katolikusok Kilíkiai Házának katolikosz-pátriárkája. A rend tagjai arra hivatottak, hogy ahová csak küldi őket a pátriárka, abban a közösségben végezzék az egyházi szolgálatot, ápolva a világ bármely részén élő örmény közösség lelki szükségleteit.

Mashdots atya április 30-án érkezett Gyulafehérvárra, majd május 1. és 3. között meglátogatta az örmény katolikus ordináriátus négy plébániáját – Szamosújvárt, Gyergyószentmiklóst, Csíkszépvízt és Erzsébetvárost –, illetve a marosvásárhelyi szórványközösséget. Erdélyi körútján személyesen kísérte el Kovács Gergely kormányzó, aki a tolmács szerepét is betöltötte.

Az 1600-as évek végén Erdélybe letelepedő örmények számára 1687-ben a Szentszék megalapítja az erdélyi örmény katolikus apostoli vikáriátust, majd a román állam és a Szentszék közötti konkordátum aláírása után, 1930. június 5-én Szamosújvár székhellyel megalapítják a mai Romániában élő Örmény Rítusú Katolikusok Ordináriátusát, melynek 2020 szeptembere óta Kovács Gergely érsek a kormányzója.

A romániai örmény katolikusok ordinariátusának évtizedek óta nincs saját papja, így a hívek lelki gondozását a gyulafehérvári érsekség öt papja látja el: Küsmődi Attila általános helynök, Szakács Endre esperes, Gál Hunor plébános, akiknek szentszéki engedélye van örmény rítusú szentmise végzésére, valamint Babota Tibor és Gábor Zoltán plébánosok.

Bár örmény híveink közül már senki sem beszéli az örmény nyelvet, gondosan és féltve őrizik vallásos, kulturális nemzeti örökségüket. Mashdots atya látogatása, a plébánosokkal és hívek csoportjaival való találkozások, az örmény templomok és plébániák meglátogatása hozzájárul ahhoz, hogy katolikus örmény híveink lelkigondozása saját rítusuk szerint történhessen.

A Romániában élő Örmény Rítusú Katolikusok Ordináriátusa

www.romkat.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük