Legújabb híreink

Kolozsvári Ünnepi Könyvhét Militaru híd gyereknap Csíksomlyói búcsú
0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second
Mauksch-Hintz-ház / fotó: Erdélyi Történeti Múzeum

Pap Melinda, az MTI tudósítója jelenti:
    Kolozsvár, 2023. március 27., hétfő (MTI) – Júniusban nyitják meg újra a Gyógyszerészeti Múzeumot az elmúlt öt évben restaurált kolozsvári Mauksch-Hintz-házban – közölte az MTI-vel hétfőn az Erdélyi Történeti Múzeum, melyhez a főtéri közgyűjtemény is tartozik.

    Az erdélyi város főterén található épület évszázadokig gyógyszertárnak, majd Gyógyszerészeti Múzeumnak adott otthont 2018-ig, amikor elkezdődött a restaurálása.
    A nagyszabású munkálatok öt évig tartottak, az ingatlant pénteken adta át hivatalosan a kivitelező, és június közepétől a Gyógyszerészeti Múzeum is fogadja a látogatókat – írta közleményében az Erdélyi Történeti Múzeum.
    Emlékeztetnek, hogy a házban 1573-ben nyílt meg Kolozsvár első világi patikája, mely 1954-ben alakult át Gyógyszerészeti Múzeummá, azóta a nagyközönség is láthatja évszázados berendezését, felszerelését.
    Az 1949-ben államosított épületet 2013-ban szolgáltatták vissza Georg Hintz egyedüli tulajdonosnak, aki példásan felújíttatta. A restaurálás a patika értékes barokk festményeire és az épület korábban földdel feltöltött alagsorára is kiterjedt, utóbbi is kiállítótérré alakult.
    A több mint 300 négyzetméter összterületű alagsori termek mellett a gyógyszertár földszinti termei is látogathatók lesznek, a nagyteremben pedig könyvesbolt nyílik.
    Újdonságként az épületben egy, a ház történetét ismertető kiállítást is berendeznek és külön terem lesz múzeumpedagógiai tevékenységekre. Az orvosi berendezéseket újabb két teremben mutogatják a látogatóknak, valamennyi kiállítótér korszerű és interaktív lesz – hangsúlyozták.
    A fő látnivaló a több mint ezer kiállítási tárgyat számláló gyógyszerészeti gyűjtemény, mely az elmúlt évek ásatásai során tovább gazdagodott – áll a közleményben. Eszerint a ház felújításával párhuzamosan a kiállítási tárgyakat is megtisztították, restaurálták.
    A Főtér északi sarkán álló Mauksch-Hintz-házként ismert emeletes épület eredetileg reneszánsz stílusban épült, majd 1820-ban klasszicista stílusban építették át, számos történelmi esemény is kötődik hozzá.

kpme \ pbe

MTI 2023. március 27., hétfő 19:25

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: