Legújabb híreink

Minerul Sportkomplexum Sulyok Tamás kézilabda állampolgárság
0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second
Késmárki Zsolt / fotó: Riti József Attila

Valamennyien sokszor érezzük, hogy a szürke hétköznapok egyhangúsága kifáraszt, elkedvetlenít. Sokszor hallani: „Belefáradtam. Mindig ugyanaz, már unom. Nincs semmi új a nap alatt”.

Érezzük, kellene valami új, egy jó hír, egy kellemes beszélgetés, egy nagyszerű kirándulás, és akkor felfrissülve, új élményekkel, újult erővel „nekidőlve az előttünk álló” feladatoknak igyekeznénk legjobb tudásunk szerint teljesíteni a reánk bízott munkát, feladatot, tanulást.  És hogy ez mennyire igaz, figyeljük meg önmagunkat. Néhány perc beszélgetés egy kedves ismerőssel, találkozás egy jó baráttal és máris más az életkedvünk. Már vannak terveink.

Talán közülünk némelyek már régen nem koptatjuk az iskola padjait, nem firkáljuk krétával az osztálytermek falait, és nem „gyökköntünk” egy-egy unalmas órán, de érdemes megfigyelni, hogy ugyanez a jelenség észlelhető az ifjak életében is. Az „iskolába járás” szürke, unalmas hétköznapjait mennyire felvidítja egy jó hír: „Oh, milyen nagyszerű volt a tegnapi meccs. Ismét győzött a magyar fociválogatott”! Vagy: „Hála Istennek, jól sikerült a mai felmérő!” Újjáéled a tenniakarásunk.

A közösségért, a jövőért, önmagunkkért, a másikért való tenniakarást hivatott felébreszteni, erősíteni bennünk minden olyan alkalom, amely hoz valami újat, szépet számunkra.

2024 február 1-én egy ilyen alkalom kínálkozott a szamosújvári Kemény Zsigmond Elméleti Líceum több mint 80 diákja számára.  Iskolánk dísztermében Késmárki Zsolt a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatói főtanácsadója „Benne vagy a sztoriban” címmel műhelymunkát vezetett a középiskolás diákok számára.

A tankönyvek, füzetek, napló helyét felváltották a térképek, labdák és a Vizsolyi Biblia reprint példánya.

A Budapestről érkezett előadó Nemzeti Emlékhelyeinket ábrázoló térképeket osztott szét, és kérte a diákságot, mindenki mondja hangosan, hogy a feltüntetett emlékhelyek közül melyiket ismeri fel és mint a záporeső, úgy ömlöttek a válaszok: „Ez Eger! Itt a Hősök tere! Pannonhalma! Né, itt jártam, ez Esztergom”! A térképen való „utazást” követte egy rövid videó bejátszása, melyben Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója küldte el szívélyes üdvözletét és jókívánságát a szamosújvári magyaroknak, valamint a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum, a Téka Alapítvány és az Erdélyi Szent Márton Kulturális Központ Egyesület tagjainak.

Ezután sor került az együttlét legmeghatóbb pillanatára, amikor Késmári Zsolt a diákok kezébe adta a Vizsolyi Biblia reprint példányát. A fiatalok a vaskos Bibliát kézről-kézre adva lapozgatták, olvasgatták, miközben hangzott a tanítás: „1590-ben fordította Károlyi Gáspár, Vizsolyban nyomtatták ki először”. A Biblia ajándék a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum számára, melyet a Nemzeti Örökség Intézete szaktanácsadója átadott Kulcsár Melinda igazgatónőnek.

A diákok egyre felszabadultabban válaszoltak a feltett kérdésekre, majd három szólamban énekelve vidáman zárult az „újszerű” együttlét. Iskolánk pedagógusai megköszönték Késmárki Zsolt előadását, és kifejezték reménységüket, hogy a jövőben is lesznek közös programjaink.

Felszegi Imre

Fotó: Riti József Attila

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: