Legújabb híreink

Bánffy-kastély EURO 2024 román kupa Lászlóffy-ház válogatott
0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second
1956 emlékmű Kolozsváron / fotó: Irodalmi Jelen

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
    Kolozsvár, 2022. október 18., kedd (MTI) – A Krónika napilap keddi közlése szerint átszabta a kolozsváriak 1956-os évfordulós megemlékezésének a programját a városban éppen október 23-án tartandó és fokozott biztonsági kockázatot jelentő futballrangadó.

    A megemlékezéseket szervező Kolozs Megyei Ifjúsági Fórumnak (Kifor) és az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének idén le kellett mondania az immár hagyományosnak számító esti fáklyás felvonulásról, és a délelőtti órákra kellett áttenniük az évfordulós rendezvényeket.
    A kolozsvári magyarok fáklyákkal a kezükben vonultak volna a Házsongárdi temetőbe Dsida Jenő sírjához, majd innen a sétatéri ’56-os emlékműhöz. Oláh Emese alpolgármester szerint azonban a szervezők azt a hivatalos választ kapták a hatóságoktól, hogy a csendőrség nem tudja garantálni az ünneplők biztonságát, és nem engedélyezték a megemlékezést.
    „Egyeztetve a civil szervezetekkel, az egyházakkal, a fiatalsággal és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával arra jutottunk, hogy a kényszerhelyzetből megpróbáljuk a legtöbbet kihozni, és a délelőtti órában tartjuk meg az eseményünket” – idézte az RMDSZ-es alpolgármestert a Krónika.
    A napilap szerint a rendvédelmi szervek döntése mögött az húzódik meg, hogy október 23-án 21 órakor csap össze egymással a román labdarúgó bajnokságban a két városi rivális, az Universitatea és a CFR csapata, és a mérkőzés fokozott biztonsági kockázatot jelent a hatóságok számára. A találkozónak a Kolozsvár Aréna ad otthont, ami éppen a Sétatér nyugati végében fekszik, így az egyetemi csapat idegengyűlölő, magyarellenes kirohanásairól elhíresült szurkolótáborának tagjai összetalálkozhattak volna a megemlékező magyarokkal.
    Az átszabott program délelőtt 10.30 órakor kezdődik a sétatéri 56-os emlékműnél koszorúzással, amelyet 11 órától istentisztelet követ a belvárosi unitárius templomban. Ezután a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács (KMDT) verses-énekes összeállítása lesz látható. A megemlékezés előtt és után is további programok várják az érdeklődőket.

kga \ kkp \ kvb

MTI 2022. október 18., kedd 11:35

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: