Nagy Márton: „már negyedikes koromban megjött a kedvem a filmkészítéshez”

0 0
Read Time:4 Minute, 19 Second
Nagy Márton és legújabb díja / fotó: Nagy Márton archívuma

A történelem során számos olyan ember született és élt Szamosújváron, aki sokat tett a magyar kutúra fejlődésért. Jelenleg sincs hiány ilyen emberekből, ezeket a befutott vagy fiatal feltörekvő művészeket próbáljuk bemutatni az olvasóknak. Az elmúlt napokban Szilágyi Tónival készített miniinterjút olvashatták el, ma pedig Nagy Márton, aki egyaránt operatőr, rendező, de színészként is kipróbálta magát.

Kérésemre pár sort is írt magáról, ezt közöljük az interjú bevezetőjeként (RJA):

„Nagy Márton vagyok, a Kemény Zsigmond Líceum volt diákja, jelenleg Kolozsváron élek és idén végeztem a Sapientia EMTE Filmtudomány mester szakán.” (Nagy Márton)

Interjú Nagy Mártonnal

Hogyan lettél filmes?

Negyedikes lehettem, mikor az RTL-en a Csillagok Háborúja filmeket közvetítették, s annyira megtetszett, hogy nekem is megjött a kedvem a filmkészítéshez. 12 éves koromba vehettem először kézbe kamerát, akkor még Szamosújváron filmezgettem a szomszédokkal, líceumi éveim alatt meg már folyamatosan működtettem YouTube-csatornát, amire rendszeresen posztolgattam is. 2017-ben meg a Sapientia EMTE Film, Fotó, Média szakára felvételiztem, és be is jutottam. Nemrég ballagtam el, szintén a Sapientia Filmtudomány mesteri képzéséről.

Mivel is foglalkozol pontosabban a szakmán belül?

Az egyetemi alapképzésen az operatőri szakirányt választottam, ami dióhéjban azt jelenti, hogy az vagyok, aki a film vizuális világáért felel. Szeretem mikor kezembe van a kamera, de ugyanakkor a világítással is bármikor foglalkozom, az is nagyon tetszik. Mesteri alatt rendezőként próbálkoztam, ez is volt a tervem, mivel a nap végén én filmeket szeretnék készíteni, mindegy, hogy épp melyik szerepkörbe (azok közül, amikhez értek).

A szakmából kik a példaképeid?

Egy olyan rendező, akit példaképemnek tartok az mondjuk Edgar Wright, akinek minden filmjét iszonyúan élvezhetőnek, és egyben nagyon komplexnek tartok, egy közelebbi példa az meg Reisz Gábor, kinek a filmjeit személy szerint a leges leg élvezhetőbb magyar filmeknek tartok.

A szakmán kívül? 

Sokat gondolkodtam ezen a kérdésen, de arra jutottam, hogy ez egy annyira tág fogalom, hogy nincs olyan ember, akit meg tudnék nevezni, mivel a szakmán belüli példakép az életem egyik része, s életem másik részeire is valószínűleg meg tudnék nevezni példaképeket, de úgy érzem, nincs egy „nagy” példakép, vagy olyan valaki, akire alapoztam az életképem.

Ki az a személy mely a legnagyobb befolyással volt rád, ki hagyta benned a legnagyobb nyomot?

Az ember, aki elsőként eszembe jut az a volt évfolyamtársam, Sós Timó, akivel mindenen is együtt dolgoztunk, s valószínűleg egyikünk sem lenne szakmai szempontból ott ahol jelenleg van, ha ez nem így lett volna.

Az idén nyáron ballagtál, ezért kérdem, hogy mennyit adott hozzá az egyetem pályafutásod eddigi alakulásához?

Szerintem mindent az egyetemnek köszönhetek, abból az értelemből, hogy az egyetem miatt kerültem fel Kolozsvárra, az egyetem miatt ismerkedtem meg egy csomó olyan emberrel, akit ugyanannyira érdekel a film, mint engem, és az egyetem miatt voltak lehetőségeim, amikbe meg tudtam kapaszkodni és feljebb húzni magam.

Mennyi az önfejlesztő tanulás?

Rengeteg. Szerintem ezt másképp nem is lehet. Az egyetemtől kapsz egy alapot, de az az alap semmit nem ér, ha az ember nem fejleszti ezt tovább. Mivel sokat filmezgettem egyetem előtt is, értettem a kamera kezeléséhez, a vágáshoz stb. ami nagyon segített, mert ezt az ember terepen, gyakorlat által tudja csak megtanulni, nem órán.

Mihez kezdesz most így egyetem után?

Nagyon szeretnék Kolozsváron maradni. A „nagy álom” persze egy saját nagyjátékfilm, de ez egy olyan cél, amin munka mellett lehet dolgozni folyamatosan, pályázni stb. Jelenleg reklámszakmában gondolkodom itt, Kolozsváron.

Milyen filmjeid vannak eddig? 

Egy film, ami nagyon szívemhez nőtt miközben dolgoztunk rajta az a Szabad Románia (2019), amit Timóval közösen készítettünk, mely majd a 2020-as Filmtettfeszt közönségdíját, és megosztott fődíját nyerte.

Legfrissebb filmem meg egy vígjáték, az Így Gyújtottam fel a Barátnőmet a Harmadik Randinkon c. Film. Ez jelenleg fesztivál köreit futja, nemrég egy nemzetközi vámpír film fesztivál fődíját nyerte meg, s volt szerencsém ezen személyesen részt venni, pár nap múlva meg operatőrömmel, Makkai Márkkal Piatra Neamț-ra utazunk egy másik fesztiválra, ahova a film bejutott, és meghívottak vagyunk.

Ez a két film az, ami szélesebb közönséghez eljutott, de ezek mellett meg számos vizsgafilm, vagy rövidfilm van, amit az évek során készítettünk.

Milyen egyéb alkotásokhoz járultál hozzá tudásoddal vagy munkáddal? 

Folyamatosan besegítünk egymás munkájába az egyetemen. Államvizsga időszakba pl. Olyan pár hónapos időszakok vannak, amiben folyamatosan csak forgatásokon vagyunk, 1-2 nap szünettel köztük, jó esetben. Mellette meg gyakran készítek reklámfilmet, riportfilmet, lefilmezek egy előadást, kampányvideókat készítek, röviden Freelance-kedek.

Ezen kívül volt már szerencsém Nagyjátékfilmeken is dolgozni, mint pl. A 2019-es Hasadék c. Film, vagy a nem rég leforgott Elfogy a Levegő, ami az első olyan mozifilm volt, melynek a forgatásán majdnem végig jelen voltam, kamera asszisztens szerepében.

Milyen díjakat értél el egyénileg vagy csapatban?

Az eddigi pályafutásom két meghatározó díját kicsit fentebb megemlítettem, ezen kívül egyik lekedvesebb emlékem az még XII-es koromban egy licistáknak szóló filmverseny volt, melyet az amerikai nagykövetség szervezett, és harmadik helyet értem el ezen.

Milyen filmes terveid vannak?

Egyelőre foszlányok, képek, jelenetek vannak a fejemben, de ezek nem kötődnek semmihez. Amíg az előző filmem fesztiváloztatása zajlik nem is törekszem túlságosan az új film ötletén, de persze mindig lejegyzem az ötleteket, amik eszembe jutnak.

Köszönjük szépen és sok sikert továbbra is!

A lenti linken beletekinthetnek a Nagy Márton díjazott filmjének egyik jelenetébe:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük