Legújabb híreink

Bánffy-kastély EURO 2024 román kupa Lászlóffy-ház válogatott
0 0
Read Time:4 Minute, 45 Second
Fotó: Agnus Rádió

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepli Erdély egyetlen református rádiója, az Agnus Rádió. A közösségi rádió indulásáról, fennmaradásáról és céljairól, valamint a szeptember 24-i egész napos születésnapi programról sajtótájékoztatón beszélt Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Szenkovics Dezső, az Agnus Média Alapítvány elnöke, Adorjáni László, az Agnus Rádió alapítója és Szegedi Csaba, a rádió ügyvezető igazgatója.

Istentisztelet, kerekasztal-beszélgetés, zenés áhítat, szeretetvendégség és süteményvásár is várja az ünneplőket az Agnus Rádió szeptember 24-i születésnapján – hangzott el a hétfőn, szeptember 18-án megrendezett sajtótájékoztatón, az idén megnyílt Refo Caféban. A hétvégi közönségtalálkozó programjain befolyó adományokat a kárpáltaljai Pulzus Rádiónak ajánlják fel a szervezők – a résztvevők adakozhatnak az istentiszteleteken vagy a nap folyamán bármikor, de saját készítésű finomságokat is hozhatnak a süteményvásárra, és az édességekért adott összegeket szintén a határon túli testvérek támogatására fordítják.

A hétfői sajtótájékoztatón Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke az egyházi kommunikáció alakulására hívta fel a figyelmet: míg évszázadokon át a templomi szószék volt a fő közvetítő hely, a 20. századi változásokkal az egyháznak is fel kellett vennie a versenyt. Az Agnus Rádió közösségi voltát mutatja, hogy nem a központi vezetés döntésére jött létre, hanem lelkipásztorok és gyülekezeti tagok kezdeményezték. A kezdetektől sok nehézséggel kellett szembenézniük a munkatársaknak, majd az egyházkerület 12 évvel ezelőtt bevette a rádiót az általa támogatott intézmények sorába, és csendesebb, kiszámíthatóbb hátteret biztosított a működéshez. Kató Béla elmondta, a református egyházkerületben is sokszor szóba jött egy országos rádió létrehozásának lehetősége, de nem sikerült megtenni ezt a lépést az országban zajló frekvenciaháború, valamint anyagi kihívások miatt, így még értékesebb az Agnus munkája, amely a világhálón eljuthat az emberek otthonaiba. A hallgatóktól sok visszajelzés érkezik, hogy a rádióval kezdik és végzik a napot, az egyházkerület pedig mindent megtesz azért, hogy a rádió megmaradjon és fejlődjön – jelentette ki a püspök.

Az Agnus története jóval régebbre nyúlik vissza a megünnepelt 20 évnél – mondta el Adorjáni László, a rádió alapítója. Már 1989 végére tehetők a gyökerek, amikor a rendszerváltás után a kolozsvári lelkészek és egyháztagok Sipos Gábor egyháztörténész otthonában tervezték meg a sürgős teendőket, amelyek között a rádió létrehozása is szerepelt. A történelmi pillanat 1990. január 28-án következett be, amikor a Kolozsvári Rádióban megszólalt a református műsor is. Csép Sándor akkori vezető nyitott volt a kezdeményezés felé, így a történelmi egyházak beosztották egymás között a műsoridőt. „Hihetetlen volt egész Erdélyben hallatni a hangunkat” – emlékezett vissza a rendszerváltás utáni szabadságra a lelkipásztor. Az elején kölcsönkért szalagos, nagy magnón, saját lemezjátszóval, műsorkészítére nem alkalmas gépeken, többnapos munkával készült egy-egy rádióműsor. Nagy előrelépést jelentett, amikor svájci kapcsolatokon át egy professzionális rádióstúdiót hozhattak létre, amelyet az összes történelmi egyháznak felajánlottak használatra.

Többszöri próbálkozás és nehézségek után 2001 novemberében a 88,3 frekvencián sikerült kiharcolni a napi 6 órás műsoridőt, amit más egyházakkal osztottak meg. A rádió neve Jézus Agnus Dei (Isten Báránya) nevéből született, aki emberarcú, ezt jelképezi a rádió logója is. Az indulásnál nagy segítséget jelentett az Egyesült Államokbeli Christian Reformed World Relief Committee közvetítésével az Illinois-i Back to God Hour rádió és az Amerikai Presbitériánus Egyház támogatása (a rádióban ma is van angol nyelvű műsor), de legfőképpen a holland Emission egyesület tíz éven át tartó jelentős anyagi segítsége. A támogatók sorában Szegedi Csaba, az Agnus Rádió ügyvezető igazgatója megemlítette az Erdélyi Református Egyházkerületet, a kolozsvári és Kolozs megyei önkormányzatot, a Bethlen Gábor Alapot és az Emberi Erőforrások Minisztériumát, emellett a kolozsvári gyülekezetek közössége szintén hozzájárul a rádió fenntartásához, de a hallgatók is küldenek támogatásokat. Olyan is előfordult, hogy súlyos anyagi gondok idején egy hallgató jelentős adománya mentette meg a rádiót. A rádió ma megfelelő, 21. századi technikai körülmények között működhet, és szinte minden műsor visszahallgatható podcast formájában az agnusradio.ro oldalon.

Szenkovics Dezső, az Agnus Média Alapítvány elnöke a rádió hivatásáról beszélt. Felidézte a kezdeti lépéseket, amikor belecsöppent frekvenciapályázás és a hozzá kapcsolódó törvények világába, majd a közösségi rádiózás, újságírás műfajában merült el. Fontos ügynek tartotta a rádió indítását, hozzátéve, hogy ma is hitet, kultúrát és közösséget jelent számára. A rádió munkatársai ma is a kezdeti értékek, elvek, műsorpolitika mentén tevékenykednek, és juttatják el a tartalmat olyan otthonokba is, ahonnan nem tudnak az emberek eljutni templomba. Így a rádió munkája missziói-diakóniai jellegű is. Szenkovics Dezső szerint az Agnus kulturális példát is állít, megmaradva a hagyományos európai értékek mentén, megerősítve a hallgatóságot az évezredes kultúránk megőrzésében. És bár azt nem sikerült elérni, hogy a román törvénykezésben is megjelenjen a közösségi rádiózás fogalma – mivel magyar kezdeményezésként nem örvendett nagy népszerűségnek a bukaresti törvényhozók körében –, végül egyházi rádióként bekerült a román audiovizuális törvénykezésbe.

Az Agnus Rádió tagja a 2010-ben alakult Kárpát-medencei Református Rádiótanácsnak, amelynek része még a magyarországi Európa Rádió, a kárpátaljai Pulzus Rádió, a nagyváradi Harangszó, és a felvidéki Sola. A rádiónál maroknyi alkalmazott koordinál egy nagyobb önkéntescsapatot, de a hallgatók ötleteit is mindig szívesen fogadják, a munkatársak pedig tudást és technikai hátteret biztosítanak egy-egy jó műsorötlet létrejöttéhez, amely napi több ezer hallgatóhoz eljuthat.

A szeptember 24-i születésnap programja:

10:00–11:00 – Istentisztelet a kolozsvár-belvárosi református templomban. Igét hirdet: ft. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke

12:00–15:00 – Szeretetvendégség az Erdélyi Református Sajtóközpontban

15:00–16:00 – Kerekasztal-beszélgetés: Az egyházi sajtó szerepe a járvány után

                        Meghívottak:  Kolumbán Vilmos József püspökhelyettes (EREK), Somogyi Botond főszerkesztő (Üzenet), Taracközi Ferenc a Pulzus Rádió alapítója, Szegedi Csaba ügyvezető igazgató (Agnus Rádió)

                        Moderátor: Janicskó-Mihály Noémi

18:00–19:30 – Zenés istentisztelet a kolozsvár-alsóvárosi református templomban ahol a FIKE Band zenél.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: