Újra építkezik a Téka Alapítvány

0 0
Read Time:56 Second

A Kemény Zsigmond Elméleti Líceum udvarára épít új bentlakást a szamosújvári Téka Alapítvány. Az épületet várhatóan 2022 augusztusára lesz üzemképes állapotban.

„A Téka Alapítvány a szamosújvári és mezőségi magyar nyelvű oktatás fejlesztése érdekében 2000- 2016 között felépítette, létrehozta és folyamatosan működteti a Téka Szórványkollégiumot és a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumot.

140 gondozott diákkal ebben az évben a Téka Szórványkollégium a legnagyobb erdélyi szórványbentlakás.

Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatásával 2020-ben elkezdtük a Téka bentlakás kibővítését egy új épületszárny felépítése által.”

Téka Alapítvány FB oldala

Az alapítvány 2000-ben csatlakozott a Kallós Zoltán Alapítvány által 1999-ben meghirdetett szórványoktatási programhoz. 2001-ben létrehozta a Mezőségi Téka Szórványkollégiumot majd pedig 2006-ban átadták a kollégium mostani épületét.

Ahogy fentebb is írta a 2021-2022-es tanévben 140 bentlakó diákja van a szórványkollégiumnak. A bentlakók 30 településről származnak: Alsótök, Bálványosváralja, Árpástó, Bethlen, Bonchida, Buza, Feketelak, Felsőtök, Káján, Magyarberéte, Mezőkeszü, Kide, Köblös, Kolozsvár, Lózsárd, Magyardécse, Melegföldvár, Nagysármás, Ördögkeresztúr, Ördöngösfüzes, Radnót, Szászfenes, Szék, Szépkenyerűszentmárton, Vajdakamarás, Válaszút, Veresegyháza, Vice, Visa, Zsuk.

Fotó: Téka Alapítvány

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük