Legújabb híreink

Minerul Sportkomplexum Sulyok Tamás kézilabda állampolgárság
0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second
Utazó konferencia Szamosújváron / fotó: Riti József Attila

Január 25-én, Szamosújváron, a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban járt az Utazó Konferencia, melynek szervezői a: Babeș-Bolyai Tudományegyetem (Történelem és Filozófia Kar), Magyar Történeti Intézet, Téka Alapítvány és Kemény Zsigmond Elméleti Líceum.

A konferencia célja a történelem, meg a Magyar Történeti Intézet képzési programjainak népszerűsítése.

A konferencián előadtak dr. György Árpád Botond egyetemi tanársegéd, dr. Pakó Klára egyetemi adjunktus, dr. Pál Emese egyetemi adjunktus Bíró István BBTE doktorandusz és iskolánk tanára, Lukács-Erdei Ibolya, aki egyben a BBTE doktorandusza is.

Az esemény elején Kulcsár Melinda, a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum igazgatója köszöntötte a meghívottakat, majd átadta a szót dr. Pakó Klára egyetemi adjunktusnak, aki bemutatta a konferencia programját és felkonferálta az első előadót, dr. György Árpád Botond egyetemi tanársegédet, aki előadásában Szent László erdélyi kultuszáról és emlékezetéről beszélt. Őt követte dr. Pakó Klára egyetemi adjunktus, ő egy történelmi sétára hívta a jelenlévőket, virtuálisan elkalauzolt minket a most börtönként működő Martinuzzi várba.

A konferencia harmadik előadásában Lukács – Erdei Ibolya a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum egyik történelem szakos tanára és a Bábes – Bolyai Tudományegyetem doktorandusza ismertette a zilahi Wesselényi kastély építéstörténetét és az ezzel kapcsolatos történeti forrásokat.

Dr. Pál Emese egyetemi adjunktusnak is egy művészettörténeti előadása volt, egy elfelejtett kegykép, a szamosújvári Szentháromság örmény-katolikus székesegyházban lévő egykoron csodatevőnek hitt Mária kegyképről és ennek történetéről adott elő.

Az utolsó előadó Bíró István doktorandusz előadásában bemutatta milyen nehézségekbe ütközött az erdélyi magyar felsőoktatás 1918 és 1922 között.

Végezetül, sort került a Magyar Történeti Intézet és ennek képzéseinek és programjainak bemutatására. Ez a feladat dr. György Árpád Botond egyetemi tanársegédre hárult. Bemutatásából megtudhattuk, hogy „A kolozsvári Magyar Történeti Intézet biztosítja a legsokoldalúbb kínálatot az egyetemen belül: hét alapképzés (történelem, régészet, művészettörténet, nemzetközi kapcsolatok, levéltártan, kulturális turizmus, könyvtár- és információtudományok) és két mesteri program (A kulturális örökség kutatása és hasznosítása, Jelenkortörténet és nemzetközi kapcsolatok) koordinálása tartozik az intézet feladatai közé.”[1]

A Magyar Történeti Intézet 2012-ben alakult a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Történelem és Filozófia Karán. Vállalt célja: „a történelem és rokon tudományai magyar nyelvű egyetemi szintű oktatásának összefogása, szervezése és támogatása.”

Riti József Attila

A konferencia anyagát az alábbi videón nézhetik meg az érdeklődők.  


[1] forrás: http://kmti.hiphi.ubbcluj.ro/kmti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

One thought on “Utazó konferencia Szamosújváron

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: