Világosító Szent Gergely napját ünneplik Szamosújváron

0 0
Read Time:1 Minute, 4 Second
Világosító Szent Gergely napja Szamosújváron, 2013-ban / 📷Riti József Attila – hivatalos

Ünnepi hangulat és vallási hagyományok várnak mindenkit a szamosújvári Szentháromság örmény katolikus székesegyház búcsúünnepén, melyre szeretettel várják a híveket és az elszármazottokat. A búcsút 2023. június 10-én 11 órakor rendeznek meg az említett székesegyházban. Az ünnepi alkalom szervezője a Romániai Katolikus Örmények Ordinariátusa.

A búcsúünnep Világosító Szent Gergely napjához kapcsolódik, melynek ünnepe az örmény-katolikusok számára különleges jelentőséggel bír és már évszázadok óta ünnepelnek Szamosújváron. Az idei búcsúünnep méltóságteljes szentmisével veszi kezdetét 11 órakor. A szamosújvári örmény katolikus Szentháromság székesegyház falai között a hívek mély tiszteletüket fejezhetik ki és részt vehetnek ezen ünnepi eseményen. A Szamosújvári Közlöny szerkesztősége kint lesz a helyszínen és tudósítani fogja az olvasókat.

Világosító Szent Gergely az örmények és magyarörmények legnagyobb szentje. Szent Gergely az örményországi Ararát tartományban született 240-ben. Nemesi családból származott, de mivel keresztény dajka nevelte, még gyerekkorában megkeresztelték. Cézáreában pappá szentelték, majd csatlakozott III. Tiridat király kíséretéhez, de mivel megtagadta a pogány istenek tiszteletét, megkínozták, és tizenöt éven át raboskodott. Amikor a király súlyosan megbetegedett, Szent Gergely meggyógyította. III. Tiridát király hálából megkeresztelkedett, és 301-ben államvallássá nyilvánította a kereszténységet. Az örmény apostol szerepe lett az örmények megtérítése. Előnevét onnan kapta, hogy ő világosította meg az Evangéliummal az örmény népet.

RJA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük