Voks 24 – Csoma Botond: összefogás és a romániai magyarok magas választási részvétele szükséges a sikerhez

0 0
Read Time:1 Minute, 29 Second
Csoma Botond / fotó: RMDSZ

    Kolozsvár/Bukarest, 2024. május 8., szerda (MTI) – Két feltétele van annak, hogy sikeresen szerepeljenek a magyar jelöltek a július 9-i romániai választásokon: az összefogás és a magyarok magas választási részétele – mutatott rá Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője és Kolozs megyei tanácselnök-jelöltje szerdán Kolozsváron, ahol Kulcsár-Terza József parlamenti képviselővel, a Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvezető elnökével közösen tartott sajtóértekezletet a két magyar párt közötti választási együttműködésről.

    A kolozsvári Szabadság című lap internetes oldalán közölt beszámoló szerint az RMDSZ Kolozs megyei szervezetét vezető politikus rámutatott: az RMDSZ-MPE összefogás elsősorban az európai parlamenti választásokra vonatkozik, de „természetesen a helyhatósági voksolásra is érvényes”.
    Csoma Botond arra hívta fel a figyelmet, hogy a felmérések magas román részvételt jósolnak, ezért a magyar jelöltek csak akkor lehetnek sikeresek, ha a magyarság szavazási hajlandósága eléri, vagy meghaladja az országos átlagot.
    „Az emberek értékelik a magyar pártok összefogását” – idézte a Szabadság az RMDSZ frakcióvezetőjét, aki szerint az együttműködéssel a magyar közösség érdekeit tartották szem előtt.
    Kulcsár-Terza József a sajtóértekezleten „elképzelhetetlennek” nevezte, hogy az erdélyi magyar politikusok ne legyenek jelen az Európai Parlamentben.
    „Pártunk tagja az EP-lista ötödik helyén találhatók. Nem tudunk különutas politikát folytatni, az erdélyi magyarok érdeke számít” – mondta az MPE ügyvivő-elnöke.
    A sajtóértekezleten elhangzott: a Kolozs megyei Magyarkapuson az MPE tagja a közös polgármesterjelölt, Györgyfalván pedig szintén a párt embere az egyik tanácsosjelölt – írta a kolozsvári lap.
    Kolozs megyének a legutóbbi romániai népszámlálás adatai szerint 679 ezer lakosa van, ebből 78 ezer vallotta magát magyar nemzetiségűnek. Kolozsvárt a hivatalos adatok szerint 286 ezren lakják, ebből mintegy 33 ezren magyar nemzetiségűek. Az eredményt torzítja, hogy a városban mintegy 50 ezer lakos nem vallott etnikai-vallási hovatartozásáról.

hbl \ kdja \ kvs

MTI 2024. május 8., szerda 17:36

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük