XXVIII. Nemzetközi Néptánctalálkozó Szamosújváron

0 0
Read Time:2 Minute, 46 Second
A néptánccsoportok felvonulása /

Május 17. és 18. között szervezte a szamosújvári Téka Alapítvány a XXVIII. Nemzetközi Néptáncfesztívált, melyen 13 erdélyi és magyarországi néptáncegyüttes vett részt. A Főtéren szervezett kétnapos fesztívál továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, amit a népes közönség is bizonyít. A rendezvényre, mint minden évben, a magyarok mellett számos román is ellátogat, de az utóbbi időben Szamosújváron megjelenő egyre több vendégmunkás is megfordult a téren.  

A fesztívál pénteken délután, prücskök táncával kezdődött, melyre a megszokottnál több gyerek vett részt. A gyerektáncházat szabadtéri néptáncbemutató követte a Főtéren, melyet a szamosújvári Nádas Zenekar nyitott meg. Az első fellépő az abai Kis Sárvíz Néptáncegyüttes volt, mely felcsíki táncokat mutattak be a közönségnek. Őket a sárospataki Pacurka Ifjúsági Tánccsoport követte, jobbágytelki táncokkal léptek fel, majd a Dansatorii de pe Someș Juniori iklodi (és szamosújvári) román néptánccsoport szamosmenti táncokat táncolt. Az iklódiakat, szilágysági táncokkal a Sárvíz Néptáncegyüttes (Aba) követte, majd pedig a szamosújvári Kaláka Néptáncegyüttes által előadott bonchidai táncokat tekinthette meg a nagyérdemű közönség. A következő fellépő a szentgáli (Magyarország, Veszprém Vármegye) Szűrős Néptáncegyüttes volt, felcsíki táncokkal, majd pedig Kiskaláka Néptáncegyüttes magyarszováti táncrendet adott elő. A péntek délutáni gálaműsort a csíkszentdomokosi Záporozók Néptáncegyüttes zárta, mely nyárádmagyarósi táncokat mutatott be.

Szombaton délelőtt, a XXVIII. Nemzetközi Néptáncfesztívál keretén belül, a Kemény Zsigmond Elméleti Líceummal és Fodor Emőke tanítónővel közösen, a Téka Alapítvány megszervezte a X. Népi gyerekjáték találkozót, melyen fellépet tíz csoport: Szamosújvárról a Sünike Óvoda, az Elvarázsolt Házikó Óvoda, a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum Elemi osztályai, illetve Kolozsvárról, Temesvárról és Újszentesről érkezett csoportok.

A népi gyerekjátéktalálkozóra nagyszámú közönség látogatott el, melyet még a Főtéren átvonuló zápor sem tántorított el.  A gyerekcsoportok előadása után pedagógusok meghallgatták dr. Székely Melinda kiértékelését, a gyerekek pedig bűvészbemutatón vettek részt.

A fesztívál szombaton délután a résztvevő néptánccsoportok felvonulásával és a gálaműsorral folytatódott. A felvonulás a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum udvarán kezdődött és a Főtéren ért végen, kuriózuma az volt, hogy a menet élén a Tékarám Lovasudvar lovai vonultak.

A szombat délutáni gálaműsor a sárospataki Pacurka Ifjúsági Tánccsoport fellépésével kezdődött, mely jobbágytelki táncokat adott elő. Őket követte, szilágysági táncokkal, az abai Sárvíz Néptáncegyüttes, majd pedig a szentgáli Szűrős Néptáncegyüttes, mely Felcsíki táncokat adott elő. A kolozsi Kaláris Néptáncegyüttes Kolozs környéki táncokkal, a Kaláka Néptáncegyüttes pedig bonchidai táncokkal lépett fel. Az őket követő kolozsvári Bogáncs Néptáncegyüttes magyarpalatkai táncokat adott elő, a Dansatorii de pe Someș iklodi román táncokkal lépett fel. A Kis Sárvíz néptáncegyüttes előadott felcsíki táncrend után a kolozsvári Zurboló Néptáncegyüttes kidei táncrendet mutatott be, a Dansatorii de pe Someș pedig küküllőmenti román táncokkal lépett fel. A következő fellépő a csíkszentdomokosi Záporozók Néptáncegyüttes nyárádmenti rendet adott elő. A gálaműsor utolsó két fellépője a kolozsvári Szarkaláb és a Kiskaláka voltak, melyek mezőkeszűi és magyarszováti rendet táncoltak.

A gála alatt a gyerekek kézműves tevekénységeken próbálhatták ki kézügyességüket, a szamosújvári óvónőknek és tanítónőknek köszönhetően. Mindezek mellett kirakodó vásárt is szerveztek, melyen helybéli kézművesek árulták portékáikat, de volt kürtöskalács, fánk, mézespogácsa, jégkása, pattogtatott kukorica, de egyéb finomságok is.

A fesztívál mindkét napját a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tornatermében szervezett táncházzal zárták. A szombat esti táncház előtt Strapa koncerten vehettek részt az érdeklődök.

A rendezvény támogatói a Csoóri Sándor Alap, a Kolozs megyei tanács, a Communitas Alapítvány, a hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza.

A Téka Alapítvány partnerei a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum, a Tóvidék egyesület, Szamosújvár önkormányzata és a Szamosújvári Népművészek Egyesülete.

Riti József Attila

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük