Legújabb híreink

Bánffy-kastély EURO 2024 román kupa Lászlóffy-ház válogatott
0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second
A Pörgettyű résztvevői

                A szamosújvári Téka Alapítvány egyik legrégebbi rendezvénye a kreatív anyanyelvi vetélkedő. Indulása óta az az elv, hogy vagány dolog helyesen beszélni magyarul- a szórványban is. Minden kiadásban játékos, vicces feladatokat alkotunk, alkalmazunk melyek által a helyesírásra, helyes nyelvhasználatra késztetjük, buzdítjuk a gyerekeket. Az idei pörgettyű szervezői Kiss Angéla, Felszegi Melinda és Fodor Emőke.

                Az idéni elemis vetélkedő a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum által Zöld hétnek választott hétre esett, így a téma adott volt. Idén a környezetvédelem témakört jártuk körül.

                Színes társaság gyűlt össze: Bálványosváralja, Beszterce, Buza, Dés, Szék és a helyi csapat vetélkedett. Az öttagú csapatban minden osztályból egy gyerek vett részt.  

                A zsűri szerepét Puskás Etelka, nyugalmazott tanító kollégánk, Schuller Hajnal magyartanár és Szabó Annamária, a Téka alelnöke (végzettségét tekintve magyartanár) töltötte be, akik érdeklődve figyelték a gyerekek vetélkedését.

                Elsőként a bemutatkozás volt a feladat, sőt jelmondattal is buzdították társaikat a környezet megóvására. Ezt követően betűkirakós feladatban, a környezetvédelem szó betűit kapták meg. A leghosszabb szót, illetve minél több értelmes szót kellett keresniük. A nyertes csoport 42-t talált.

                Laptopról elhangzott Nógrádi Gábor A denevér című műve, melyet utána a versenyt levezető Kis Angéla tanítónő még egyszer felolvasott. Villámkérdések következtek, a versenyzők villámgyorsan nyomták meg a jelző csengőt. Bár a szervezők azt gondolták, hogy nem terjed ki a gyerekek figyelme az apró részletekre, minden csapat jól teljesített. A közmondások pantomimmel való elmutatása, illetve ennek kitalálása már nehezebben ment.

                A legérdekesebb feladatnak a Szószelektálás bizonyult. Minden csoport egy borítékban 20 szókártyát kapott. A kártyák közül a helyesen leírt hulladékok nevét a kék, sárga, fekete vagy zöld dobozkába kellett szívószállal belehelyeznie. A dobozok színe a szelektív hulladékgyűjtésnél használt színekkel megegyező volt.

                A Téka Alapítvány jóvoltából kaláccsal, mézes pogácsával, teával kínálták meg a versenyzőket, akik izgalommal várták az eredményhirdetést. Nagy meglepetésünkre a besztercei Környezetmentők lettek az elsők, őket követték a Szemétszedők és a Természetőrzők. Minden csapat jól érezte magát és jövőre ismét érdekes játékokkal várják őket a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tanítói és a Téka Alapítvány munkatársai.

Fodor Emőke

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: