Legújabb híreink

kéz a kézben Slobozia szabadnapos székesegyház Márton nap
0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second
A Sóskút 120 méter távolságról / fotó: Riti József Attila

Szamosújvár Déli oldalán, a dombok között található egy sós forrás, a Sóskút, ahonnan a szamosújváriak évszázadokon keresztül vitték a sós vizet haza, hogy a háztartásban felhasználják (pl. disznóvágáskor).

 A régi rendszerben, a kommunizmus alatt kielemezték a víz tartalmát és úgy döntöttek, hogy egy kis üdülőtelepet létesítenek mellette.

A Sóskút egy turisztikai mikróüdülő volt, egy közkedvelt kiránduló és üdülőhelySzamosújváron és térségében. A rendszerváltás előtt két sós medencével rendelkezett, de a területén volt két zuhanyzó és hat faházikó is. Továbbá állandó orvosi ellátás is volt a helyszínen. Mindezek mellett bár is működött, így a turisták nem szenvedtek semmilyen hiányban.

A rendszerváltás után a helyhatóságok már nem fektettek a létesítmény karbantartására és tönkrement. A felügyelet hiánya miatt elhagyatottá vált, a turisták is elmaradtak, így a helybéliek mindent elloptak, amit el lehetett lopni.

A forrással alig a kétezres évek közepén kezdtek el foglalkozni, amikor EU forrásokat akartak lehívni azzal a céllal, hogy balneoklimatikus üdülőhelyet létesítsenek, de nem jártak sikerrel.

2013-ban a szamosújvári helyi tanács egy helyi vállalkozónak adta bérbe a létesítményt, de nem újították fel, így a szerződést felbontották.

2017-ben az önkormányzat felújította a Sóskutat, az utat is leaszfaltozta, így a fürdőzők normális körülmények között fürödhetnek. A belépés díjtalan, a Szamosújvári Városgazdálkodási Vállalat (ADP) rendszeresen elszállítja a szemetet, ezer literes tartályokban zuhanyzásra alkalmas édesvizet biztosítanak. A rendőrség és a helyi rendőrség naponta többször járőrözik a helyszínen, így a fürdőzők biztonságban vannak.

A Sóskútnál azonban van még tennivaló, például nem ártana egy kis büfé, ahonnan vásárolni lehetne. Sőt még egy minimális belépőt is lehetne szedni, de ehhez nyilván a létesítményt körbe kell venni kerítéssel.

A turisták száma kevesebb mint a kommunizmusban, amikor több ezren megfordultak benne, egy turista idényben, de így is elég látogatott lett, naponta több tucatnyian jönnek (volt olyan nap is, hogy 70-80 ember megfordul a helyszínen). Saját tapasztalatból beszélve, volt olyan is amikor egyszerre 45 ember fürdött vagy sétált a forrás körül (20 autó volt leparkolva egyszerre).

A sósvíz tartalma és felhasználása

A Sóskút vize literenként 240 gramm NaCl (kősó) tartalmaz, emellett pedig található benne klór, bróm, szulfátok, bikarbonát, nátrium, kálium, kalcium, magnézium, illetve metakovasav (ami kedvező hatással van a bőrre, körmökre és a hajra).

A fürdőhelységen található iszap nagyon jó minőségű és a techirghioli iszappal vetekszik. A sósvíz és az iszap jót tesz a bőrnek, az ízületeknek (fájdalom és gyulladásgátló hatással rendelkezik) és nyugtató, illetve altató szerepe is van.

A térség sós levegője pedig kiváló ellenszere a szénanáthának és a különböző légúti megbetegedéseknek.

Annak ellenére, hogy az ódalátogatók többsége idős, a fiatalabb generációk is meglátogattatják, ugyanis az ők egészségüknek is jót tesz.

Mindazok, akik sósvízre vágynak nyugodt lélekkel menjenek fel a Sóskúthoz, mert ingyenes és közelebb is van, mint a dési torok vagy mint Kolozs.

Riti József Attila

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: