Legújabb híreink

Slobozia szabadnapos székesegyház Márton nap viszhang
0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second
Adventi koszorú / fotó: Riti József Attila

November 28-án, vasárnap volt advent első vasárnapja, amikor világszerte meggyújtottak az első gyertyát. A református egyhez templomaiban pedig ma kiszolgáltatták az úri szent vacsorát is, a délelőtti istentisztelet keretén belül.

Az adventi időszakban a portálon és a Facebookon minden nap megosztunk egy-egy idetaláló idézetet. Az első két napon Pilinszky idézettel kezdünk, így állítunk emléket az 1981-ben elhunyt költőnek, aki november 27-én lett volna száz éves.

Az advent származása

Az Advent, a nyugati keresztény kultúrkörnek (katolikusok, reformátusok, lutheránusok, stb) egyik fontos ünnepe. Az Advent a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól egészen karácsonyig számított időszak.  

          Az advent jelentése, az eljövetel. Ahogy a szó értelme is sugallja, ebben az időszakban a keresztyének készülnek az Úr születésére, karácsonyra. 

          Kezdetben csak egy adventi vasárnapot ünnepeltek. Nagy Szent Gergely pápa a VII. században négyre emelte az adventi vasárnapok számát. V. Piusz pápa 1570-ben pedig kötelezővé tette az advent ünneplését. 

Adventi szokások

          Mint minden fontos egyházi ünnep esetén Adventhez is kapcsolódnak különböző szokások, A legismertebb adventi szokás az az adventi koszorú

          A keresztény szimbolika szerint a gyertyáknak az jelentése: hit, remény, öröm, szeretet. 

          Az első adventi koszorút 1839-ben, a németországi Hamburgban készítette Johann H. Wichern evangélikus (lutheránus) lelkipásztor. A szokás hamar elterjedt Európában és az egész világon. 

Kezdetben főleg csak templomokban, manapság majdnem minden háztartásban előfordul az adventi időszakban (ezt a Facebookon posztolt képek is bizonyítják).

          Az adventi naptár is német földről származik. Az elsőt 1900 körül készítette egy türelmetlen gyerek (Gerhard) édesanyja, aki az adventi időszakban minden napra tartogatott egy-egy meglepetés csokoládét fia számára. Amikor megnőtt, Gerhard vállalkozásba kezdett és olyan adventi naptárt készített, amelyben minden ablakocska mögött egy-egy édesség volt. 

Az adventi időszak népszokásai

       “Borbála napján, december 4-én Borbála-ágat vágtak, majd az ágat vízbe állították, s ha kizöldült, a követő évben megkérték a lány kezét. December 13-án, Luca napján – amely a naptárreform előtt az év legrövidebb napja volt – a lányok 13 egyforma papírdarabra 13 fiúnevet írtak, s minden nap tűzbe dobtak egyet. Karácsonykor a megmaradt papírt kibontva fény derül arra, ki lesz férjük. Ekkor kezdték a Luca székét is készíteni, amelyre a karácsonyi misén felállva meg lehetett látni a boszorkányokat. Disznóölő Szent András napjától kezdődtek a disznótorok, de sohasem szerdán, pénteken, vagy szombaton, mert ilyenkor böjtöltek az emberek. ” (http://mult-kor.hu).

RJA

A képen lévő adventi koszorút 2020-ban készítette Felszegi Melinda (Levendulás Kuckó)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: