Legújabb híreink

Bánffy-kastély EURO 2024 román kupa Lászlóffy-ház válogatott
0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second
Szentháromság búcsúünnep és Világosító Szent Gergely tömlöcből való kiemelésének emléknapja Szamosújváron / fotó: Riti József Attila

Kettős ünnepre várta az örmény katolikusokat szombaton a Romániai Katolikus Örmények Ordinariátusa, hiszen az kormányzóság székesegyházának Szentháromság búcsúját, valamint az örmények apostolának, Világosító Szent Gergely tömlöcből való kiemelésének emléknapját ünnepelték.

A többszáz éves múltra visszatekintő egyházi ünnep a ministránsok, a hagyományosan jelenlévő gyergyói „Vörös köpönyegesek”, a meghívott papok és Exc. és Ft. dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, örmény apostoli kormányzó bevonulásával kezdődött.

Felvonulás / fotó: RJA
Szentmise / Fotó: RJA

A zsúfolásig megtelt székesegyházban tartott szent liturgiát örmény szertartás szerint Fülöp Ákos, a Budapesti Örmény Katolikus Fogolykiváltó Boldogasszony és Világosító Szent Gergely Személyi Plébánia plébániai kormányzója mutatta be, aki egyben a búcsú ünnepi szónoka is volt. A szertartásba bekapcsolódtak a birituális engedéllyel rendelkező papok, valamint a jelenlévő görög- és római katolikus atyák is.

Az erdélyi örmény katolikusok legnagyobb ünnepén mind a négy erdélyi örmény katolikus plébánia (Csíkszépvíz, Erzsébetváros, Gyergyószentmiklós és Szamosújvár) területéhez tartozó hívek elzarándokoltak Szamosújvárra. A liturgia ünnepélyességét a szamosújvári egyesített római- és örmény katolikus kórus, a medgyesi kórussal közösen emelték.

Középen Exc. és Ft. dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, örmény apostoli kormányzó / fotó: RJA

Az ünnepen egyházi és világi méltóságok is tiszteletüket tették. Jelen volt Hruban Alexandru szamosújvári görög katolikus plébános, Sergey Minasyan, Örményország romániai nagykövete, Varujan Vosganian a Romániai Örmények Egyesületének elnöke, Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke, Drăgan Ovidiu, Szamosújvár polgármestere, Balázs-Bécsi Enikő Katalin és Bihari Levente, a szamosújvári RMDSZ önkormányzati képviselői is.

A szent liturgia végén Küsmődi Attila főhelynök, örmény katolikus plébániai kormányzó a résztvevők és meghívottak mellett megköszönte a szamosújvári kis örmény katolikus közösség tagjainak, hogy példás hozzáállással kicsitől nagyig segítettek az ünnep előkészítésében.

Középen Exc. és Ft. dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, örmény apostoli kormányzó, bal felén Varujan Vosganian, jobb felén pedig Sergey Minasyan / fotó: RJA

A szent liturgiát követően a résztvevők az együttlétet egy közös agapén folytatták a nyári kertben, melyen a hagyományos ángádzsábur churutos levest (melynek szamosújvári receptjét itt olvashatják: https://kozlony.ro/angadzsabur-churutos-leves), szolgáltak fel, valamint egyéb finomságok mellett Ararát konyakot is.

A közös ünneplés és együttlét után a hívek Isten áldásával lélekben gazdagon távoztak otthonaikban azzal a reménnyel, hogy jövőre ugyanitt újra találkozhatnak.

***

Világosító Szent Gergely az örmények legnagyobb szentje. Szent Gergely az ókori Magna Armenia-ban született 240 körül. Nemesi családból származott, de mivel keresztény dajka nevelte, még gyerekkorában megkeresztelték. Cézáreában pappá szentelték, majd csatlakozott III. Tiridat király kíséretéhez. Mivel megtagadta a pogány istenek tiszteletét megkínozták, és tizenöt éven át raboskodott Khor Virap várában. Amikor a király súlyosan megbetegedett, Szent Gergely meggyógyította. III. Tiridát király hálából megkeresztelkedett, és 301 körül államvallássá nyilvánította a kereszténységet. Az örmény apostol szerepe lett az örmények megtérítése. Előnevét onnan kapta, hogy ő vezette Krisztus világosságára az örmény népet.

Riti József Attila

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: