Legújabb híreink

Sportkomplexum Sulyok Tamás kézilabda állampolgárság
0 0
Read Time:2 Minute, 49 Second
Csoóri Fesztivál / fotó: Téka Alapítvány

Idén először zajlott Kárpát-medence szerte a Csoóri Sándor Népművészeti Fesztivál.  Eddig sohasem látott, a Kárpát-medence harminc helyszínén egyidőben, azonos programpontokkal megvalósuló nagyszabású rendezvény, közel 20 000 táncos, zenész és kézműves részvételével.

A fesztivál célja, hogy a nagy nyilvánosság előtt megmutassa az öt évvel ezelőtt elindult Csoóri Sándor Program eredményeit, a népművészeti mozgalom kiemelkedően magas színvonalát, résztvevőinek sokaságát. Igazi látványosság volt a néptáncosok, népzenészek felvonulása, a déli harangszó után elhangzó közös ének és körtánc.

30 helyszínen zajlott egyidőben a Kárpát-medencében: Bőszénfa–Ropolypuszta, Budapest, Csíkszereda, Csongrád, Debrecen, Eger, Jászapáti, Kecskemét, Kozármisleny, Körmend, Lenti, Marosvásárhely, Nagyida, Nagyvárad, Nyíregyháza, Pápa, Pécs, Perkő, Révkomárom, Salgótarján, Sárospatak, Szabadka-Palics, Szarvas, Szamosújvár, Százhalombatta, Székelyudvarhely, Székesfehérvár, Szekszárd, Tatabánya, Vitnyéd.    

Erdélyben hat ilyen helyszínt választottak ki. Megtiszteltetés, hogy a Belső-Erdélyi helyszínnek Szamosújvárt jelölték ki a szervezők. Ebben nagy szerepet játszott a Téka Alapítvány több évtizedes, a népi értékeket népszerűsítő munkája.

Ökumenikus istentiszteleten/ fotó: Téka Alapítvány

Június 11-én 11 órakor ökumenikus istentisztelettel kezdődött a rendezvény, az örmény katolikus templomban, ahol Küsmödi Attila katolikus plébános és Vajda Dániel református lelkész hirdette az igét. Déli harangszóra a táncosok a templom előtti téren elénekelték a Magyarország az én kedves hazám című közös dalt, majd elhangzott Csoóri Sándor Virágvasárnap című verse.

A néptánccsoportok köszöntése után a részt vevő 11 együttes közös táncba fogózott. A Kemény Zsigmond Elméleti Líceumtól indult a táncos zenész felvonulás, mely a főtéren ért véget. A közös fotó után kezdetét vette a gálaműsor a főtéri szabadtéri színpadon.

A néptánccsoportok és zenekarok mellett bemutatkoztak a cseperedő zenészpalánták is, a népzeneiskolák diákjai. Elsőként a szamosújvári Téka népzeneiskola diákjait hallhatták, Balla Péter, Papp Botond, Papp Dávid, Juhos Bálint és Miklósi Zsolt palatkai zenét játszott. A szilágysági Illegetők Sarmaságról érkeztek. Szilágysági táncukat Hercz Vilmos és Bai Attila koreográfusaik tanították be. Papp Botond, Felszegi Imre és Juhos Borbála széki népdalokat zenéltek, énekeltek. Őket a szamosújvári Kiskaláka Néptáncegyüttes követte, palatkai táncokkal, oktatóik: Cserey Both Zsuzsa és Nagy Gergő. A Terbete Népzeneiskola dákjai szilágysági dallamokat játszottak.

Felvonulás/ fotó: Téka Alapítvány

A szamosújvári Kenderkóc széki táncokat adott elő, Cserey Both Zsuzsa és Nagy Gergő vezetésével. Ezt követően kalotaszegi táncokat láthattak, a Miriszló Gyöngye, a Szarkaláb és a magyarlónai néptánccsoportok előadásában, akiket a Rezeda zenekar kísért. Őket a Kallós Népzeneiskola diákjainak zenéje követte.

A zilahi Terbete Néptáncegyüttes tövisháti táncokat mutatott be, Hercz Beáta és Vilmos koreográfiáját. A Téka Népzeneiskola legkisebbjei Feketelaki Gáspár, Butuza Zsófia, Molnár Ákos, Fodor Harmati Márk, Balla Nándor, Juhos Borbála széki muzsikát adtak elő.

Ismét kalotaszegi dallamok csendültek fel, és forogtak a színpompás ruhák. A mérai Cifra Néptáncegyüttes(oktatóik: András Katalin Bíborka és Varga Zoli) és a Kalotaszegi Legénytársulat produkciója következett. A kolozsi Kaláris Néptáncegyüttes Kolozs környéki táncokat adott elő, oktatóik Bíró Júlia és Halász Levente, együttesvezető Kurucz Pilbák Júlia.

Az Ördöngös és Rezeda zenekarok nemcsak kísérték a fellépő együtteseket, hanem önálló zenekari számmal is felléptek.

A színvonalas előadást a szamosújvári Kaláka együttes vajdaszentiványi koreográfiája zárta, melyet Lakatos Ágnes és Kispál Nándor állított színpadra.

Gála / fotó: Téka Alapítvány

A közös programokat követően délután, helyszínenként eltérő, változatos eseményekkel, tánctanításokkal, népzenei és kézműves bemutatókkal, gálaműsorokkal estig folytatódott a különleges fesztivál. A közel 20 000 táncos, zenész és kézműves részvételével létrejövő páratlan rendezvényen az érdeklődők megláthatják, hogy miként őrzi, éli meg és teremti ujjá a Kárpát-medence egyedülálló, csodálatos népművészetét sokezer idős és fiatal, határainkon innen és túl.

Fodor Emőke

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: