Hetedjére nyitotta meg kapuit a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum

0 0
Read Time:3 Minute, 23 Second
Diákok az évnyítón / fotó: Riti József Attila

2016-ban nyitotta meg kapuit a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum, akkor vált valóra sok szamosújvári álma, az önálló magyar iskola létrejötte. Rövid idő, de már nagyon sok hagyományunk alakult ki, és módosult a járvány miatt. A főépületre a 2016-os év van felfestve, s azok, akik abban az évben születtek, ma átvehették az iskolanyakkendőt. 

Az elmúlt év során az udvar átalakult, eltűnt a híd és kész lett az új bentlakás épülete. Bár még nem itt lakik a 106 bentlakó, reméljük, hogy hamarosan átköltözhetnek konfortosabb és modernebb szobáikba. A Téka Alapítvány az építtetője a kollégiumnak is, támogató a magyar állam. 

Évnyitó a bentlakásban / fotó: Téka Alapítvány

A Téka Alapítvány működteti az egyik legnagyobb erdélyi szórványkollégiumot, melybe iskolánk diákjainak negyede lakik, tanul és vesz részt különféle programokon. Ők már vasárnap beköltöztek, 29 településről érkezve. Előbb az általános iskolások (5-8 osztályosok) majd a középiskolások számára tartották meg az ünnepélyes évnyitót, illetve a szülői értekezleteket. Részt vettek a középiskolás osztályfőnökök is. Balázs-Bécsi Enikő gazdasági igazgató kiemelte, hogy a magyar állam jóvoltából idén is ingyenesen lakhatnak a kollégiumban a diákok. 

Hétfőn a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum egész iskolaközössége ünnepi viseletben gyülekezett az udvaron. Büszke szülők, félénk kisdiákok, egymásnak örülő iskolások, mosolygó pedagógusok – már a múlté a maszk, a távolságtartás, a félelem. Bizakodva tekintünk a tanév elé. 

Kulcsár Melinda igazgató / fotó: Riti József Attila

Elsőként Kulcsár Melinda igazgató köszöntötte az egybegyűlteket, biztosította a jelenlevőket arról, hogy intézményünk felkészült az új tanévre. Nemcsak a termek tiszták és új díszekkel várják a diákokat, hanem a pedagógusok is új ötletekkel sarkallják majd tanulásra őket. A mi iskolánkban nemcsak tanítunk, hanem nevelünk is. Igyekszünk minden gyerekre egyénileg figyelni. Növekvő létszámaink is mutatják.

Végül felolvasta a tanítók és osztályfőnökök listáját, sok sikert kívánva a 450 diáknak és 35 pedagógusnak egyaránt. 

Csoma Botond parlamenti képviselő ünnepi beszédében kiemelte, hogy az anyanyelven való tanulásnak két előnye van: az identitás megőrzése és a versenyképes tudás. Példaértékűnek nevezte a helyi magyar közösség összefogását és a vezetők bölcsességét, melynek eredménye a hat éve működő, egyre jobban fejlődő iskola. 

Csoma Botond / fotó: Riti József Attila

Mahalean Paul alpolgármester is méltató szavakat használt a magyar közösség irányában, kifejtve, hogy mindig szívesen eljön a rendezvényekre, ünnepekre. Sikeres tanévet kívánt mindenkinek.

Balázs-Bécsi Enikő a Téka Alapítvány nevében köszöntötte a résztvevőket, ismertette az új befektetéseket és terveket, hiszen a mezőségi szórványoktatás támogatása az alapítvány egyik fő célkitűzése. Elismerően ismertette azt, hogy a kilencedik osztályban első fordulóban minden hely megtelt, s szomorú, hogy volt diákjainknak kellett más iskolába menniük. Minden magyar gyerek számít, az anyanyelven való tanulás lehetőségét szeretnénk mindenkinek biztosítani.  A Téka Alapítvány további partnerségéről biztosította a jelenlevőket, sikeres tanévet kívánva.

Balázs-Bécsi Enikő / fotó: Riti József Attila

Egyik iskolai hagyományunk az iskolanyakkendők átadása az előkészítősök számára. Felszegi Melinda és Vigh Emese tanítónők sorra szólították a 29 előkészítőst, akik ki bátran, ki félénken átvette az iskolához való tartozás jelképét. A legkisebbeket az elsős Bucsár Kinga és Zsekán Czégér Ákos köszöntötte Ecsédi Orsolya: Minden összement című versével, mosolyt csalva a szülők arcára. 

Vajda Dániel református lelkipásztor és Küsmödi Attila római katolikus plebános áldása után a tanévkezdő szalagfonásra került sor. József Attila Kertész leszek című megzenésített versének ritmusára az oktatási ciklust kezdő pedagógusok (Felszegi Melinda, Vigh Emese, Magó Tünde, Pap György Attila és Riti József Attila) színes szalagot fonva alkották meg a szimbolikus szövetség fonatát. 

Az ünnepélyes megnyitó végén Török Bálint matematikatanár átadta a Sütő György díjat. A névadó Szamosújvár jeles pedagógusa volt, fia alapította a díjat, melyet az a diák kap meg, aki a legmagasabb jegyet írja a matematika érettségin. Idén Pap Róbert kapta meg a díjat, a matematika érettségin kapott 10-es érdemjegyért. 

A Sütő György díj átadása / fotó: Riti József Attila

Végül minden osztály bement a saját osztálytermében, ahol lassan, de elkezdődött a tanév. Órarend, napirend, tankönyvek- és lassan ismét zajlik az élet a Mezőség peremén, mely intézmény híd szeretne maradni-ahol a múlt értékeit a jövőbe visszük át.  S az új bentlakásra festett 2022 -es évszám csak egy újabb mérföldkövet jelentsen…

Fodor Emőke

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.