Kettős ünnep a szamosújvári örmény katolikus közösségben

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second
Kettős ünnep a szamosújvári örmény katolikus közösségben / fotó: Riti József Attila – hivatalos

Idén is kettős ünnepre várta az örmény katolikusokat szombaton, június 1-én a Romániai Katolikus Örmények Ordinariátusa, hiszen a kormányzóság székesegyházának Szentháromság búcsúját, valamint az örmények apostolának, Világosító Szent Gergely tömlöcből való kiemelésének emléknapját ünnepelték Szamosújváron.

Az egyházi ünnep, mely többszáz éves múltra tekint vissza a ministránsok, a hagyományosan jelenlévő gyergyói vörös köpönyegesek és meghívott papok bevonulásával kezdődött. A búcsún idén nem vett részt Exc. és Ft. dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, örmény apostoli kormányzó, de attól még nem volt kevésbé meghittebb az ünnepség.

A zsúfolásig megtelt székesegyházban Gál Hunor gyergyószentmiklósi plébános mutatta be a szent liturgiát, a szentbeszédet pedig Gábor Zoltán csíkszépvízi plébános tartotta. A szentleckét Molnár Tibor diakónus olvasta fel.

Az erdélyi örmény katolikusok legnagyobb ünnepén, melynek ünnepélyességét a szamosújvári egyesített római- és örmény katolikus kórus emelte, mind a négy erdélyi örmény katolikus plébánia (Csíkszépvíz, Erzsébetváros, Gyergyószentmiklós és Szamosújvár) területéhez tartozó hívek elzarándokoltak Szamosújvárra.

Az ünnepen egyházi és világi méltóságok is tiszteletüket tették. Jelen volt Hruban Alexandru szamosújvári görög katolikus plébános, Varujan Vosganian a Romániai Örmények Egyesületének elnöke, Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke, Drăgan Ovidiu, Szamosújvár polgármestere, Măhălean Paul, alpolgármester Balázs-Bécsi Enikő Katalin és Bihari Levente, a szamosújvári RMDSZ önkormányzati képviselői is.

A szent liturgia végén Küsmődi Attila főhelynök, örmény katolikus plébániai kormányzó a résztvevők és meghívottak mellett megköszönte a szamosújvári kis örmény katolikus közösség tagjainak, hogy példás hozzáállással kicsitől nagyig segítettek az ünnep előkészítésében.

A szent liturgiát követően a résztvevők az együttlétet egy közös agapén folytatták a nyári kertben, melyen a hagyományos ángádzsábur, churutos levest (szamosújvári receptjét itt olvashatják: https://kozlony.ro/angadzsabur-churutos-leves) szolgáltak fel, valamint egyéb finomságok is.

A közös ünneplés és együttlét után a hívek Isten áldásával lélekben gazdagon távoztak otthonaikban azzal a reménnyel, hogy jövőre újra találkozhatnak.

Riti József Attila

Fotók: Riti József Attila – hivatalos

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük