Legújabb híreink

Agnus rádió szabadnapos Minerul szórvány tanévnyító
0 0
Read Time:3 Minute, 30 Second

Június 8-án kezdetét veszi a hagyományos Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, amely a könyvek szerelmeseinek és az irodalom iránt érdeklődőknek tartogat izgalmas programokat. A rendezvény négy napon keresztül, június 8. és június 11. között zajlik a Bánffy-palota udvarán, a Vallásszabadság Házában, a Tonitza-teremben és a Bulgakov Kávéházban.

A nyitónapon, június 8-án 14:00 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődik a Könyvhét. A rendezvényt Oláh Emese, Vida Gábor, H. Szabó Gyula és Szántai János meghívott vendégek teszik még különlegesebbé. Az eseményen átadják a Kolozsvár Társaság Kolozsvár büszkesége-díját, amelyet Szabó Zsolt ad át.

Az első nap folyamán számos íróval és költővel lehet találkozni, akik kötetük bemutatójának részeként beszélgetnek az érdeklődőkkel. 15:00 órától Szőcs Géza (2020-ban halt meg) lesz a központi szereplő a Bánffy-palota udvarában. A költőről Karácsonyi Zsolt beszélget Farkas Wellmann Endrével ás Balázs Imre Józseffel.

A gyermekek számára is kínálnak kreatív programokat. A Tonitza-teremben 15:00 órától Napsugár címmel egy kreatív műhelyt szerveznek, ahol a gyerekek különböző alkotó tevékenységeket végezhetnek.

Az este folyamán számos könyvbemutató és író-olvasó találkozó várja az érdeklődőket. Kiemelkedő események közé tartozik Vida Gábor legújabb könyvének, a Senkiháza – Erdélyi lektűr című művének bemutatója, amelyre 18:00 órakor kerül sor a Bánffy-palota udvarában. A szerzővel Kinizsi Gyöngyi beszélget. Továbbá Grecsó Krisztián legújabb könyve, a Lányos Apa (Magvető 2023) is terítékre kerül. A szerzővel Péter Blanka beszélget.

Június 9-én folytatódik a Könyvhét, és számos izgalmas programmal várják az érdeklődőket. 9:00 órától a Tonitza-teremben Száva Csanád tart író-olvasó találkozót és gyerekfoglalkozást a „Kevin és a bűvös malom” című könyvével kapcsolatban. A gyerekek izgalmas történeteket hallgathatnak, és részt vehetnek kreatív tevékenységekben.

A Bánffy-palota udvarában 11:00 órától kerül sor a „Szavakkal játszó képek” című kiállítás megnyitójára. A kiállításon képzőművészek és költők közös alkotásai láthatók, amelyek a szavak és képek találkozásának témáját járják körül.

Az est folyamán 18:00 órától a Vallásszabadság Házában rendezik meg a „Könyv és vallás” című beszélgetést. A vendégek, köztük H. Szabó Gyula és Szántai János, a vallás és irodalom kapcsolatáról beszélnek, valamint megosztják gondolataikat a vallási témájú könyvekről.

A Bulgakov kávéházban, 18:00 órától sor kerül a 2023-as Méhes György-díjasok felolvasása: Király László (Méhes György-életműdíj) Borsodi L. László (Méhes György-díj) Nagy Zalán (Bréda Ferenc Irodalmi Kör – Méhes György-debütdíj) György Alida (Hervay Klub – Méhes György-debütdíj) A 2022-es Méhes György tehetségkutató pályázat díjkiosztó ünnepsége Hopmesterek: Horváth Benji, Karácsonyi Zsolt, Szántai János

A Kolozsvári Ünnepi Könyvhét utolsó előtti napján, június 10-én szintén számos érdekes program várja az olvasókat. A Bulgakov Kávéházban 16:00 órától megrendezik a „Könyvtár és kávéház” című eseményt, ahol irodalmi előadások és könyvbemutatók zajlanak.

Az est egyik kiemelkedő eseményére 20:30-kor kerül sor, a Bánffy-palota udvarán, amikor Patat Bence műfordító beszélget Sigríður Hagalín Björnsdóttir és Jón Kalman Stefánsson izlandi írokkal.

Június 11-én, a Könyvhét utolsó napján ismét izgalmas programokkal zárul az eseménysorozat. 10:00 órától a Bánffy-palota udvarában J. Kovács Judit drámapedagógus vezet foglalkozást a gyerekek számára Játék a Kerekítő könyvsorozat mondókái nyomán címmel, hangszerjátékkal, Kerekítő manó társaságában. Egy órával később ugyanazon a helyszínen Kovács Zsuzsa, Szabó Csaba és Oborni Teréz bemutatják Oborni Teréz legújabb munkáját az Erdély fejedelmei című kötetet. Ezzel párhuzamosan újabb gyerekprogramokra kerül sor a Tonitza-teremben, ahol Dávid Ádám bemutatja a Papírszínház-mesék: Visszajött a répa! című előadását. Ugyanekkor a Bánffy-palota folyosóin a Mokatár Egyesület tart kézműves foglalkozás gyerekeknek.

A könyvhét utolsó programpontjára 12:00 órától kerül sor a Bánffy-palota udvarán, ahol a Karaván együttes koncertezik kicsiknek és nagyoknak.

A Könyvhét során továbbra is számos könyves stand, antikvárium és irodalmi program várja az érdeklődőket. Az esemény alkalmas arra, hogy különleges könyvekkel gazdagodjunk, kortárs írókkal találkozzunk, és részt vegyünk izgalmas irodalmi eseményeken.

A rendezvény weblapja, a http://unnepikonyvhet.ro/ a legfrissebb információkkal és részletekkel szolgál az érdeklődőknek, így bárki könnyen tájékozódhat az eseményekről és megtalálhatja a számára legérdekesebb programokat.

Összességében elmondható, hogy a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét minden évben lenyűgözi az olvasás szerelmeseit és a kultúra iránt érdeklődőket. A város számos helyszínen várja a látogatókat izgalmas programokkal, könyvek széles választékával és közvetlen találkozásokkal a szerzőkkel. Az esemény méltó ünnepe az irodalomnak és az olvasásnak, amely hozzájárul Kolozsvár és Kolozs megye kulturális gazdagságához.

Riti József Attila

Borítófotó: Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: