Kórushangverseny Szamosújváron

0 0
Read Time:2 Minute, 58 Second
A Kemény Zsigmond Elméleti Líceum Kiskórusa / fotó: Riti József Attila

Mint már korábban beharangoztuk január 22-én kórushangversennyel ünnepelték, Szamosújváron a magyar kultúra napját, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), a Románia Magyar Dalszövetség (RMD) és a szamosújvári római katolikus plébánia közös szervezésében. A rangos eseményre az Alkantarai Szent Péter római – katolikus templomban került sor, a délelőtti misét követően.

A szamosújvári római- és örmény katolikus kórus / fotó: Riti József Attila

A rangos esemény Ft. Küsmődi Attila plébános köszöntésével kezdődött, majd pedig Tóth Guttman Emese – RMD elnök és Dr. Széman Péter – EMKE elnök és is hozzászóltak a nagyérdemű közönségéhez.

A Dalszövetség elnöke bemutatta a kolozsvári Guttman Mihály pedagógus kórus eddigi tevékenységét és felvázolta a vasárnapi esemény programját.

Magyarfenesi Vegyeskar / fotó: Riti József Attila

Dr. Szémán Péter, EMKE elnök beszédében sikernek említette, hogy 2023-ban sikerül újra együtt megünnepelni a magyar kultúra napját, majd pedig kiemelte a 2023-as év nagy megemlékezéseit, nem felejtkezve el a 100 éve született Jagamas Jánosról sem, melynek sírja a szamosújvári örmény – katolikus temetőben található. Továbbá azt is megemlítette, hogy a 200 éve írott himnuszt a nép tette sajátjává és alig csak a rendszerváltás után vált hivatalosan nemzeti imánkká.

A hivatalos megnyitó után dr. Széman Emese Rózsa elszavalta a Kölcsey Ferenc által írott Himnuszt, ezt követően pedig a Szamosújvári Római- és Örmény Katolikus Kórus előadása következett. Molnár Árpád karvezető irányításával három darabot adtak elő, pontosabban: Bárdos Lajos: Angyalszó, Kodály Zoltán: Tantum ergo II. és Werner Alajos: Égi Szűz virág.

A Téka Alapítvány népzeneiskolájának diákjai / fotó: Riti József Attila

A rendezvény második fellépője a Magyarfenesi Vegyeskar volt, mely, Fábián Apolka karnagy vezénylésével előadta Sokolyai Sándor – Dicsérjed Istened, ó lelkem, Jagamas János Szivárvány Havasán és Vermesy Péter – Édesanyám sok szép szava című darabokat.

A magyarfenesi kórus előadása után dr. Péter Éva egyetemi docens előadása következett, melynek keretén belül bemutatta Jagamas János népdalkutató és zeneszerző életét és munkásságát.

Az előadás után egy érdekesség következett, ugyanis a jelenlévő összes kórus közösen énekelte el Jagamas János – A mérai csorgóvíz című dalát. Az összkart Molnár Árpád, szamosújvári római – katolikus karvezető vezényelte.

A Kemény Zsigmond Elméleti Líceum Kiskórusa/ fotó: Riti József Attila

A közös produkció után egy újabb szamosújvári csoport lépett fel, pontosabban a Téka Alapítvány népzeneiskola diákjai (melynek oktatói Miklósi Hunor, Szabó Bence, Szakács Kristóf és Szabó Boglárka), akik egyben a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum diákjai is. Repertoárjuk egy mezőségi összeállítás volt Jagamas János gyűjtéséből.

A népzeneiskola diákjai után a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum Kiskórusa következett, mely (Kis-Juhász Vilmos vezénylése alatt) négy darabot adott elő: Balassi Bálint – Adj már csendességet, Király György – Hajlékunk voltál Istenünk, Füle Lajos – Szívünk zengje már és Pintér Béla – Homokba kell írni…

Petrovics Tünde/ fotó: Riti József Attila

A szamosújvári Agnus Dei Kórus (karnagy: Kovács Hajnal) beharangozott fellépése végül elmaradt, ugyanis tagok 85%-a lebetegedett, de Petrovics Tünde és kísérete (Márton Vivien – orgona és Rus Emanuel – hegedű) jelen volt és előadta dr. Kovács Lajos – Nagy vagy te Isten című darabját.

A rendezvény utolsó fellépője a kolozsvári Guttman Mihály Pedagógus Kórus (karnagy Bedő Ágnes), melynek repertoárja a következő volt: Szabó Csaba – szerelmi dalok, Kodály Zoltán – Első áldozás és Orbán György Timor et tremor.

A hangversenyt követően Tóth Guttman Emese, a Romániai Magyar Dalszövetség nevében okleveleket adott át a felszólalóknak és a fellépőknek.

Guttman Mihály Pedagógus Kórus / fotó: Riti József Attila

A rangos esemény zárómozzanata volt a legünnepélyesebb, ugyanis a jelenlévők (fellépők és közönség) közösen elénekelték a 200 éves magyar nemzeti imát, a Himnuszt.

A kórushangverseny támogatója a miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap.

Riti József Attila

A videóra kattintva megtekinthetik a rendezvény teljes felvételét.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

4 thoughts on “Kórushangverseny Szamosújváron

  1. Csak a hitelesség kedvéért: a szamosújvári katolikus kórus része sajnos megollózva, csonkán került fel a youtube felvételre, az utolsó énekből például egy teljes szakasz hiányzik.

    1. Köszönjük az észrevétel, sajnos egy technikai malőr volt ami miatt nem sikerült rögzíteni a teljes előadást. A malőrt nem láttuk előre és nem volt szándékos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük