Legújabb híreink

Slobozia szabadnapos székesegyház Márton nap viszhang
0 0
Read Time:3 Minute, 16 Second

17. Pörgettyű elemi szakasz

2021. Katalin napon, november 25-én szervezte meg a szamosújvári Téka Alapítvány és a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum tanítói csapata a XVII. Pörgettyű anyanyelvi vetélkedő elemiseknek szóló vetélkedőjét.

A tavasszal megrendezett online is érdekes volt, most újabb változatot próbáltunk ki a járványügyi előírásoknak megfelelően. Sajnos, ez alkalommal csak iskolánk kisdiákjai versenyeztek egymással, de lehetőség adódott, hogy nagyon sokan részt vegyenek a szórakoztató versenyben.

Délelőtt a kisebbek, az előkészítő, első és másodikos kisdiákok mérték össze a tudásuk. Hat hattagú csapat foglalta el helyét az iskola aulájában. Egy kis jégtörő játék után, melyben mindenki talált és üdvözölt pár új barátot, sor került a csapatok névválasztására. A nevek három szóból kellett álljanak: egy novemberben ünneplő szent beceneve, egy hozzá illő tárgy, illetve egy tulajdonság. A neveket egy szófelhőből választhatták ki. Ezt követően egy hat darabból álló címerpajzs-puzzlét kaptak, ahova a csapattagok egy- a névhez kapcsolódó – rajzot készítettek. Érdekes címere lett minden csapatnak: Kedves Malomkő Kati, Rózsás Szent Kati, Bátor Havas Marcika, Jószívű Liba Márton, Nagy Liba Márton, Bátor Liba Márton. Nagyon érdekesen mutatták be ezen címereket a csapatok képviselői, amit a zsűri sok-sok ponttal értékelt. Idén Puskás Etelka nyugalmazott tanítónő, Szabó Annamária, a Téka Alapítvány alelnöke és Schuller Hajnal magyartanár értékelte a délelőtti csoportokat.

A legtöbb pontot a feladatlapok helyes megoldásával szerezhették a gyerekek. Az előkészítő osztályosok Szent Márton legendájának történetképeit kapták, ezt sorrendbe fel kellett ragasztaniuk. Az elsősök a képek kezdőhangjait összeolvasták, és lerajzolták a kapott tárgyat. A másodikosok számára betűkiegészítés, kakukktojás és helyesírási totó volt a kihívás.

Az írásbeli feladatot a villámkérdésként feltett találós kérdések – illetve a rablás lehetősége – nagyon felvillanyozta a csoportot.

A következő írásbeli feladat után, ahol a történet szereplői előtti számjegyeket, a telefonon levő betűkre átkódolva találták meg a kulcsszót, a legérdekesebb rész következett: az activity társasjáték átgondolt változata. Első körben elmutogatták a kihúzott szót, másodikban pedig szavakban körülírták. S természetesen a rablás lehetősége miatt izgatottan figyelt mindenki.

Legutolsó feladatként a csapatok legkisebbje átbújt a hullahopp karikák jelezte időalagúton, s a múltból egy régies szót hozott a csapatnak. A zsűrinek mai nyelvre fordították le a szavakat.

A zsűri legjobbnak a Bátor Liba Márton csapatot tartotta, Kedves Malomkő Katit másodiknak, Nagy Liba Mártont harmadiknak. Minden csapat jutalomban részesült.

Délután a harmadik- negyedikesek vetélkedtek, ugyancsak hat csoportban. Ők is a novemberi jeles napok köré építették a feladatokat, s a csapatnév választást is. A mindenszentek hónapjában a következő nevek születtek: Ünnepek, Fényes angyalok, Szent hónapok, Szentek, Szent Napok, Szeretet.

Elsőként az eszperente nyelven írt feladatok tették próbára a kisdiákokat. Majd a jeles napokhoz kapcsolódó ízes közmondásokat kapták meg a csoportok szókártyákon. Egy oda nem illő szót kellett elcserélni a többi csapat valamelyik szavával. A feladat nehéznek bizonyult, ugyanis zsibvásár alakult ki, de annál érdekesebb volt. Az összetett szavak feladata során a lúd -liba illetve disznó-sertés előtaghoz illő utótagot illesztettek, így bővítették szókincsüket A Mikulásnak írt levelet hibátlanná javították a jó helyesírás birtokosai. Ennek során néhány nagyon gyakran elkövetett hibát – bakkancs, aggancs stb.-kellett felfedezniük. Egy másik feladatban a hónap ünnepeltjeinek beceneveit gyűjtötték össze, majd ügyességüket próbálgatva eljátszották Szent Márton történetét vagy egy elképzelt jó cselekedetét. Dobókockás szövegalkotási feladat következett, ahol a mese idejét, szereplőjét, helyszínét és problémáját a dobókocka száma döntötte el. Itt szövegalkotási, mondatszerkesztési, fogalmazásírási ügyességük került kihangsúlyozásra.

Legutolsó feladatként helyesírási és toldalékolási gyakorlatok következtek.

Legügyesebbek a Fényes angyalok lettek, majd őket követték a Szent hónapok és az Ünnepek.

A nagyokat Puskás Etelka, Rariga Imola, a Téka Alapítvány munkatársa, illetve Hajdú Enikő angoltanár értékelte.

Célunkat elértük, e nemes vetélkedő során élvezettel pörgették és pallérozták elméjüket iskolánk tanulói. Az értékelők nagyon megdicsérték a gyerekek helyesírási képességeit.

Köszönet mindenkinek, aki részt vállalt e hiánypótló verseny megszervezésében.  Az online oktatás alatt az együttműködés nagyjából, a dramatizálás úgyszintén háttérbe szorult, így nemcsak jó szórakozási lehetőség volt, hanem egy iránymutató is a pedagógusoknak, hogy mely területek szorulnak nagyobb odafigyelésre.

 Támogató Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Fodor Emőke

További képek:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: