Legújabb híreink

Bánffy-kastély EURO 2024 román kupa Lászlóffy-ház válogatott
0 0
Read Time:1 Minute, 14 Second
Hayakaghak néptánccsoport Somkuton / forrás: Hayakaghak

Zsúfolt programjuk van ezen a nyáron a szamosújvári örmény közösség művészeinek. A Hayakaghak táncegyüttes, például, majd minden hétvégén fellép valahol. A napokban a Hargita megyei Szárhegyen és a máramarosi Nagysomkúton szerepeltek Esztegár Erika fiatal tanítványai. A 14 tagot számláló tánccsoport mindkét helyen örmény eredetű táncokkal szórakoztatta a közönséget. Többek között, nagy sikernek örvendtek   a „Sardarapat”, „Im Anune Hayastan E”, Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzori” és „Vartavar” tematikus táncjátékok, amelyeket mindenütt nagy tetszéssel fogadnak.

Az elmúlt években az együttes nagy népszerűségnek örvendett Bukarestben, Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Erzsébetvároson, de több Szucsáva megyei településen is. Máskülönben, Moldovába július első hétvégéjén is visszatérnek, de ugyancsak júliusban első ízben látogatnak Temesvárra, ahol részt vesznek a bánáti örményegyesület alapitó ünnepségén. Nagysomkútra elkísérte a táncosokat Molnár Anna szamosújvári örmény származású népművész is, aki kerámiai és öltözeti tárgyakkal képviselte a régi Armenopolis gazdag kézműves hagyományait. Termékei nagy keresletnek örvendtek a máramarosi kisvárosban első ízben sora került „Örmény bazár” rendezvényen, amelyet Varujan Vosganian, a Romániai Örmény Szövetség elnöke is megtisztelt, aki elismerő hangon nyilatkozott a szamosújvári táncosok fellépéséről.

Ugyancsak a múlt hétvégén a szamosújvári örmény székesegyház és a római-katolikus templom kórusának karmestere, Molnár Árpád a marosvásárhelyi „Keresztelő Szent János” római-katolikus plébániatemplomban tartott nagy sikerű orgonakoncertet. A műsoron Bach, Buxtehude, Pachelbel, Caccini, Mendelssohn-Bertholdy és Johnson zeneszerzők művei szerepeltek. Nemsokára a szamosújvári római-katolikus (ferences) templomban Demeter Anna fiatal csellóművésszel lép fel egy kamarazene hangverseny keretében. Tehát, gazdag és változatos nyári évadjuk van a kisváros örmény kultúrája képviselőinek.

Székely Csaba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: