Legújabb híreink

Agnus rádió szabadnapos Minerul szórvány tanévnyító
0 0
Read Time:3 Minute, 9 Second
Diákok az évnyítón / Fotó: Riti József Attila

Vasárnap délután ismét gyermekzsivaj töltötte meg a Téka Alapítvány udvarát. A szórványkollégium 117 diák előtt nyitotta meg kapuját. Idén más volt az indulás, a járványügyi előírásnak megfelelően. Külön volt az évnyitó az általános iskolás és középiskolás diákok számára, mindenkit előzően megvizsgált egy asszisztensnő. A 32 településről érkezett diákot a Téka Szórványkollégium alkalmazottai fogadták, köszöntötte őket Rariga Imola, a kollégium igazgatója. Rövid köszöntőjében bíztatta a diákokat, hogy kövessék kitűzött céljaik, és biztosította affelől, hogy a kollégium munkaközössége támogatja őket. Ezt követően a diákok elfoglalták szobáik.

                Hétfőn délelőtt fél 11-kor kezdődött a tanévnyitó ünnepség a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban. A szamosújvári gyerekek , a Téka Szórványkollégium és a környékről ingázó diákok képezik Mezőség legnagyobb szórványiskolájának közösségét. Idén 455 diák számára biztosít anyanyelven való oktatást az intézmény.

                A Kemény Zsigmond Elméleti Líceum idén új igazgatóval indul. Kulcsár Melinda fizikatanárnő vette át az intézmény vezetését. Először ő szólt a diákokhoz, pedagógusokhoz. Megköszönte elődeinek munkáját és jótanácsait, a Téka Alapítványnak a segítséget. Üdvözölte az új és régi diákokat egyaránt, köszöntötte a részt vevő előkészítősök szüleit is.

                “Együtt erős intézményt tudunk formálni iskolánkból….Csak így tudunk előre haladni, hiszen az iskola egy olyan egység, amelyben tanár, diák, szülő és közösség kell megteremtse azt a harmóniát,

amelyre gyermekeinknek nagy szüksége van ebben a bonyolult, feszültségektől terhes világban.”- bíztatta a jelenlevőket az új iskolavezető.

                A következőkben Balla Ferenc, megyei RMDSZ tanácsos, aki egyben szülő is, köszöntötte az egybegyűlteket, sok erőt, mosolyt, kitartást kívánva. Szamosújvár polgármestere, Dragan Ionel Ovidiu és Barbos Vlad városmenedzser képviselték a tanévnyitón a városvezetést. A polgármester úr sikeres tanévet kívánt a tanári karnak és diákoknak egyaránt.

                A Téka Alapítvány iskolánk alapítója és legfőbb partnere, támogatója. Balázs-Bécsi Enikő , az intézmény gazdasági igazgatója türelmet és kitartást kívánt a jelenlevőknek. Rotar Izabella, a helyi RMDSZ nevében szólt, ő is röviden beszélt, mint a jelenlevők többsége, s beszédében kitartást, türelmet kívánt a közösségnek és támogatásukról biztosította  a Kemény Zsigmond Elméleti Líceum közösségét.

Isten áldását kérte az iskolaközösségre Vajda Dániel református  és Kis Lehet baptista lelkipásztorok. A szeretet törvényét betartva könnyebben átvészeljük a jövő bizonytalanságát, bíztatták a jelenlevőket.

                Kedves és várt mozzanat az előkészítő osztályosok számára az iskolanyakkendők átadása. A tanítók egyenként szólították ki a kicsiket, akik  jelképesen a közösség részeivé válnak, a nyakkendők által. Az elemisek közt minden név után suttogás, mosoly, összekacsintás volt a reakció, hiszen testvérek, unokatestvérek, szomszédok és ovis ismerősök érkeztek közénk, akikre majd vigyázni fognak és akikkel folytathatják a játékot. A pedagógusok csodálkoztak, hogy hihetetlen, már ők is iskolások… pedig tegnap még olyan kicsik  voltak, ma már büszkén viselik a nyakkendőt.

                A kezdő osztályt indító pedagógusok szimbolikusan közvetítik elköteleződésük iskolánk mellett, a szalagfonás mozzanatával. József Attila, Kertész Leszek című versének megzenésített versének ütemére a hat pedagógus a színes szalagokat felfonta majd az igazgatónő asztalára helyezte. Kulcsár Melinda igazgató felolvasta az új tanítók és osztályfőnökök névsorát, majd minden osztály a termébe vonult.

Nagyon jó volt találkozni a diákokkal, akik szemében mindenek ellenére ott csillogott a viszontlátás öröme, a tudásvágy, a játékosság. Ezek azok a titkos összetevői a pedagógusi munkának, melyekből a legtöbbet merítünk. Amiért nagyon várjuk a holnapot…minden nap.

Fodor Emőke

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
100 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: