Legújabb híreink

KIFOR stadion Mezőség ma
0 0
Read Time:1 Minute, 1 Second

Vasárnap hajnalban átállunk a nyári időszámításra. Hajnali 3:00 órakor 4:00 órára kell állítani az órákat, így egy órával kevesebbet alszunk. A telefonok órája a legtöbb esetben magától átáll.

Az óraátállítás több vonatot érint, de a román vasúttársaság (CFR Călători) közlése szerint nem kellett módosítani a menetrendet. 3:00 óráig téli, utána pedig a nyári időszámítás szerint közlekednek.

Majdnem az egész kontinensen változik az óra. Kivételt képeznek Izland, Grúzia, Fehéroroszország, Örményország, Azerbajdzsán, Törökország és Oroszország.

Könnyen megtörténhet, hogy idén lesz az utolsó óraátállítás, mert korábban az Európai Parlament arról döntött, hogy 2021-től megszünteti az óraátállítást és minden tagállam eldöntheti, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választja. Az óraátállítás problémáját egyelőre jegelték, a koronavírus járvány, majd pedig a háború miatt.

Az eddigi gyakorlat szerint a nyári időszámítás kezdete március utolsó hétvégéje (idén március 26), a téli időszámítás kezdete pedig október utolsó hétvégéje (idén október 29 lesz).

Az óraátállítás eredetét a XVIII. században kell keresni, de általános gyakorlattá az első világháború alatt vált, azzal a céllal, hogy spóroljanak a szénen és hosszabb ideig legyen napfény, ami főleg a mezőgazdaságban dolgozókat segítette.

Az emberek sohasem szerették az óraátállítást, ugyanis sokan nehezen állnak át egyik időszámításról a másikra.

RJA

Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: