Tévhitek és hazugságok a városalapításról

0 0
Read Time:1 Minute, 12 Second
Szamosújvár látképe 1910-ben

Több szamosújvári facebook oldal hirdeti, hogy 731 évvel ezelőtt, a mai napon említették először a történelmi források Szamosújvár városának létezését. Mindezt Adam Stowitowski, 1873-as akvarelljével ábrázolják, amely a főtéri örménykatolikus székesegyházat és az egykori városházát tartalmazza. Mindez hamis és közönséges történelemhamisítás. Bármennyire is erőltetjük a város akkor sem 731 éves, hanem sokkal fiatalabb.

Az első középkori települést 1291-ben említik először a korabeli dokumentumok, Gerlahida néven. Valószínűsíthető, hogy ekkor már megerősített vára volt a településnek. A település neve Gerla szláv szó és a grloból származik, jelentése folyamágy, gázló, ami a Kiss Szamos jelenlétére utal. Tehát elmondhatjuk, hogy nem a várost alapították 1291-ben, hanem a vár körüli Gherlahidát, amely a későbbi Kandia helyén állt. Igaz ugyan, hogy a Kandia része most a városnak, de 1918-előtt külső városrész volt és autonómiával rendelkezett. Történetét elolvashatják a következő linken: https://tortenelmimagazin.com/szamosujvar-kulso-varosreszei-2-resz/

Azt a rendeletet, amelyben I. Lipót az örményeknek adta a szamosújvári uradalmat 1696-ban adta ki a császár. Az örmény várost alapítási éve 1700 volt, ugyanis akkor került sor az alapkőletételre. Tervrajzát egy örmény mérnök, Álexa készítette, akit Oxendius Verzeleszkul püspök hozott Rómából, a települést pedig elnevezték Örményvárosnak (örményül: Հայաքաղաք – Hájákághák). A lakosság elmagyarosodásnak következtében a Szamosújvár nevet kezdték használni.

A város alapításának történetét elolvashatják az alábbi linken: https://tortenelmimagazin.com/szamosujvar-alapitasa/

Következtetésként elmondhatjuk, hogy szeretett városunk nem 731 éves, hanem kevesebb, pontosabban 322 éves.

Riti József Attila

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.