Legújabb híreink

Szék vereség női szervezet pályaválasztás vereség
0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second
Világosító Szent Gergely napja/Fotó: Lénárd Jani

Huszonnegyedik alkalommal szervezte meg, szombaton a szamosújvári magyarörmény közösség az örmények legnagyobb egyházi ünnepét, Világosító Szent Gergely napját. Olyan ünnep ez az örmény közösségek életében, mint Szent István napja a magyarok számára. Mindkét szent a keresztény hitre való térítés szentje.

A szamosújvári örmények életében mindig is fontos ünnep volt Szent Gergely napja, amit minden júniusban meg is ünnepelnek. Az ünnepnap tömegrendezvénnyé a rendszerváltás után kezdett válni. Egyre több látogatót vonzott az országból, Magyarországról és a világ minden pontjáról. Egyre többen látogatnak el szülővárosukba azért, hogy találkozhassanak régi ismerőseikkel és felelevenítsék, a már majdnem feledése merült emlékeket.

Az idei búcsú a járvány és a járványügyi intézkedésen jegyében zajlott le, emiatt sokkal visszafogottabb volt, jóval kevesebb meghívott és ünneplő közösség vett részt rajta. Az örmény viseletbe öltözött lányok felvonulása is emiatt maradt el az idei búcsún.

dr. Kovács Gergely érsek/Fotó: Lénárd Jani

Az ünneplő közösséget dr. Kovács Gergely gyulafehérvári római katolikus érsek, a Romániai Örmény Katolikus Ordinariátus apostoli kormányzója tisztelte meg jelenlétével. Az ünnepségen az erdélyi örmény plébániák plébánosain kívül jelen volt Alexandru Hruban szamosújvári görög-katolikus plébános és esperes, Vákár István, a Kolozs-megyei tanács alelnöke, illetve Ovidiu Drăgan, Szamosújvár polgármestere is.

Az ünnepi szentmisét Szakács Endre, helybéli örmény katolikus plébános celebrálta. Szőcs Csaba szászfenesi plébános szentbeszédében a keresztény és nemzeti identitás fontosságára hívta fel a figyelmet.

A szentmise alatt a Molnár Árpád kántor által vezetett egyesített örmény és római katolikus kórus énekelte az örmény nyelvű liturgikus énekeket.

A járvány miatt a szent mise után elmaradt a szokásos közös ebéd, csak az egyházi méltóságok megvendégelésére került sor.

Világosító Szent Gergely

Világosító Szent Gergely az örmények és magyarörmények legnagyobb szentje. Szent Gergely az örményországi Ararát tartományban született 240-ben. Nemesi családból származott, de mivel keresztény dajka nevelte, még gyerekkorában megkeresztelték. Cézáreában pappá szentelték, majd csatlakozott III. Tiridat király kíséretéhez, de mivel megtagadta a pogány istenek tiszteletét, megkínozták, és tizenöt éven át raboskodott. Amikor a király súlyosan megbetegedett, Szent Gergely meggyógyította. III. Tiridát király hálából megkeresztelkedett, és 301-ben államvallássá nyilvánította a kereszténységet. Az örmény apostol szerepe lett az örmények megtérítése. Előnevét onnan kapta, hogy ő világosította meg az Evangéliummal az örmény népet.

További képek a búcsúról megtekinthetőek Lénárd Jani facebook profilján:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: