Legújabb híreink

Szék vereség női szervezet pályaválasztás vereség
0 0
Read Time:2 Minute, 31 Second
Kolozs
vár, 2022. augusztus 14. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a 13. Kolozs
vári Magyar Napok ünnepélyes nyitógáláján a Kolozs
vári Magyar Operában 2022. augusztus 14-én. MTI/Kiss Gábor

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:
    Kolozsvár, 2022. augusztus 14., vasárnap (MTI) – A Kolozsvári Magyar Napok híd szerepét méltatták a vasárnap esti nyitógála szónokai.

    Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai ügyekért felelős államtitkára köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy a Kolozsvári Magyar Napok ahhoz járul hozzá, hogy nemzeti összetartozás ne csak érzés hanem élmény legyen. Úgy vélte: a rendezvénysorozat nemcsak a városnak, hanem Erdélynek és a magyar kultúrának is az egyik legnagyobb bemutatkozási lehetősége. Azt is a magyar napok eredményének tartotta azonban, hogy közelíti egymáshoz a Kolozsváron, Erdélyben élő népeket. “Kapnak egy kóstolót a magyar életből, kultúrából, életérzésből. És reméljük, jó hírünket viszik a világba” – fogalmazott.
    Gergely Balázs főszervező úgy vélte: a jövő hét végéig tartó magyar napok mintegy 450 programpontja mind egy-egy híd, “melyen átkelve közelebb kerülhetünk egymáshoz, kultúránkhoz, s melyek átkelésre hívják azokat is, akik talán még nem ismernek bennünket”.
    Megjegyezte: a háború és a világjárvány is megmutatta, hogy a felépített hidak mennyire törékenyek. A biztonságos világ, az egymás iránti kíváncsiság és nyitottság helyét pillanatok alatt valami teljesen más, valami sötét és embertelen veheti át. Úgy vélte: ezért is törekedni kell a meglévő hidak őrzésére, és mindig késznek kell lenni új hidak építésére, és az újjáépítésre is.
    A rendezvényt az RMDSZ részéről köszönő Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, az RMDSZ országos önkormányzati tanácsának elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Kolozsváron él Erdély második legnagyobb magyar közössége. Ez a legaktívabb és legdinamikusabb erdélyi magyar közösség, ugyanis a város mágnesként vonzza évszázadok óta magához Erdély minden tájáról a fiatalokat. “Ezáltal gyakorlatilag mindannyian együtt építjük Kolozsvárt, Erdély fővárosát” – fogalmazott.
    A város kincsei közé sorolta a magyar napokat, mely megmutatta a magyar közösség igazi arcát, valóját. Úgy vélte: ez az őszinte örömünnep olyan falakat rombolt, amelyeket az elmúlt száz évben a román és a magyar közösség közé húztak.
    Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) nevében szóló Toró T. Tibor kijelentette: a kultúra újrafelfedezése és birtokba vétele a leghatékonyabb védekezési forma a leselkedő veszélyekkel szemben. “Tudnunk kell, kik vagyunk és tudnunk kell bemutatni azt másoknak is” – fogalmazott. Hozzátette: most azonban az új normalitás megtanulásán túl a békét is meg kell teremteni azáltal, hogy kíváncsiak vagyunk egymásra, kíváncsiak a saját és a másik kultúrájára, azáltal, hogy beszélgetünk és találkozunk egymással.
    “A Magyar Napok több száz programja mind-mind egy békeajánlat, és a több tíz programhelyszíne a béke szigete” – jelentette ki Toró T. Tibor.
    A nyitógálán a budapesti Duna Művészegyüttes és a Göncöl Zenekar Szerelmünk, Kalotaszeg című produkcióját nézhette meg a Kolozsvári Magyar Opera nagytermét zsúfolásig megtöltő közönség.

kga \ bdó \ kvs

MTI 2022. augusztus 14., vasárnap 21:20

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: