Legújabb híreink

Szék vereség női szervezet pályaválasztás vereség
0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second
Fertőzési görbe / RJA

            Újabb drámai növekedést jegyeztek Szamosújváron. 209 aktív esetet (9,11 ezrelék) van jelenleg, ami 24 esettel több mint tegnap, október 9-én, amikor 185 aktív eset volt. A növekedés több mint egy ezrelékes volt, 8,05-ről 9,11-re növekedett és a megye legfertőzöttebb városa lett, annak ellenére, hogy a negyedik hullám elején, heteken keresztül itt volt a legalacsonyabb az incidencia. Az emelkedett esetszámok miatt hétköznapokon is éjszakai kijárási tilalmat rendelnek el. 20:00 óra után csak az uniós védettségi igazolással rendelkezők (beoltottak vagy a betegségen kevesebb mint 120 napja átesettek) léphetnek ki korlátozás nélkül. Továbbá a szórakozóhelyekre, konditermekbe is csak ők mehetnek be.

            A megyében sem jobb a helyzet, az esetszámok ebben az esetben is egyre nagyobbak. Az összesen jegyzett 5868 aktív eset (7,76 ezrelék) közül 3325 (9,86 ezrelék) van Kolozsváron. Désen 234 (3,11), Tordán 213 (3,85), Aranyosgyéresen 91 (3,33) és Bánffyhunyadon pedig 52 (6,01) aktív esetet tudnak.

A Szamosújvár és Dés környéki magyarlakta településeken a helyzet a következő: Bálványosváralja 3 aktív eset (1,18 ezrelék), Búza 2 aktív eset (1,70), Ördöngösfüzes 7 eset (2,64), Szék 8 eset (3,54) és Szépkenyerűszentmárton 1 eset (0,79).

A magas fertőzési arány miatt Kolozsváron is érvényes a hétköznapi éjszakai kijárási tilalom, az oltatlanok számára.

További korlátozásként azokon a településeken, ahol a fertőzési arány meghaladja a 6 ezreléket kötelező a szájmaszk utcai viselése, kivéve akkor, ha egyedül vagy családtagjainkkal közösen közlekedünk az utcán, illetve, ha sportolunk, vagy parkban vagyunk.

Annak ellenére, hogy egyelőre még nem merült fel egyetlen település karanténba helyezése, könnyen megtörténhet, hogy a növekedő esetszámok következtében ezt az eljárást is megfontolják. Az esetleges karantén bevezetése alól továbbá is mentesülnek az uniós védettséggel rendelkezők.

Az egyre emelkedő esetszámok és a korlátozási intézkedések hatására megnőtt az oltakozási vágy Romániában, az elmúlt 24 órában 25393 embert oltottak be az első dózissal.

***

Mivel Szamosújváron is magas az incidencia kötelező az uniós védettségi igazolás használata. Kiváltani az alábbi linken lehet: https://certificat-covid.gov.ro/

Amennyiben szüksége van segítségre az uniós védettségi igazolás letöltésében vagy nyomtatásában jelezze a szamosújvári RMDSZ képviselőinek. Több infót az alábbi linkre (a helyi RMDSZ Facebook oldala) kattintva találhat.

RJA

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: