Legújabb híreink

KIFOR stadion Mezőség ma
0 0
Read Time:1 Minute, 16 Second
Emléktábla avatás Énlakán / fotó: Téka Alapítvány

Hol van Énlaka? Hargita megyében fekszik, közigazgatásilag Etédhez tartozik. Székelykeresztúrtól 18 km-re északkeletre a Gagy-patak völgyfőjében, a Firtos-tető nyugati lábánál fekszik.

Énlakáról az a hír járja, varázsát az évszázadok nem tudták megrontani, máig egyfajta mesevilágot idéz. Házai évszázadosak, a falusi építőművészet ékkövei, egyes elemeket – például a hagyományos házak lépcsőit – még a falu határában talált, római korból hátramaradt kövekből alakítottak ki. Énlakát sajátosan ősi település-szerkezete miatt felvették a világörökségi listára. Célkitűzés: megőrizni a falu ősi képét és formáját.

Ennek érdekében a falu elöljárói olyan új háztulajdonosokat kerestek, akik értékelik és megőrzik az ősi település és házszerkezetet. A Téka Alapítvány is részese lett ezen értékmentésnek, amikor megvásárolta Illés Lajos házát. E ház oldalára vasárnap emléktábla került, mely hirdeti, hogy: „Ebben a házban alkotott Illés Lajos (1942-2007) Kossuth-díjas zeneszerző, kántor, az Illés együttes alapítója.”  A táblát Lénárd Attila faragta.

A táblaavatási ünnepség a 6. Regejáró Énlaka Napok záróeseménye volt. Áldást mondott Mátéfi Tímea unitárius lelkésznő, Makkai Lilla, Illés Lajos első neje leplezte le a táblát.

Dancs Alpár, Etéd község tanácsosa a helyi közösség részéről mondott köszönetet. A tanácsos segített a ház megvásárlásában, mert fontos volt számára az, hogy a helyi közösségbe csak az kerüljön be, aki értékeli ezeket az emlékeket.

„Ez a falu egy ékszerdoboz. Nem csak Székelyföld ékszerdoboza, hanem az egész Kárpát-medencéé. Itt valami olyan erő van a földben, amelyhez hasonlót sehol máshol nem láttam még” – nyilatkozta Heinczinger Mika, a Misztrál együttes alapítótagja. A rendezvényt a Misztrál Együttes koncertje zárta.

Fodor Emőke

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: