Legújabb híreink

Agnus rádió szabadnapos Minerul szórvány tanévnyító
0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second
Kelemen Hunor / fotó: RMDSZ

Pap Melinda, az MTI tudósítója jelenti:
    Kolozsvár, 2023. április 27., csütörtök (MTI) – Kétnapos, 16. tisztújító kongresszusát tartja pénteken és szombaton a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Temesváron.

    A szövetség legfőbb döntéshozó testülete az MTI-hez eljuttatott program szerint a pénteki köszöntőbeszédek után szombaton délelőtt meghallgatja és megvitatja Kelemen Hunor elnök beszámolóját, majd programbeszédét. Ezt követően elnökválasztást tart, a tisztségre a jelenlegi szövetségi elnök az egyetlen jelölt.
    A kongresszus keretében bemutatják és elfogadják az RMDSZ-nek a 2023-2030 időszakra vonatkozó programját. A Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) pénteki ülésén elhangzott ismertető szerint ennek három sarokköve van: a tavalyi népszámlálás eredményei, a kormányzati szerep és a 2024-es romániai választási év.
    A tervek szerint egy, a romániai magyar romák integrációjára vonatkozó dokumentumot is megvitatnak, amely egy jövőbeli stratégia alapja. Utóbbit a romániai magyar társadalomkutatók is szorgalmazzák egy ideje.
    A szövetség bejelentése szerint a meghívottak közül csütörtökig többek között Nicolae Ionel Ciuca, Románia miniszterelnöke, a román kormánykoalíciót vezető Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Marcel Ciolacu, a képviselőház és a szintén kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelezte jelenlétét. Klaus Iohannis államelnököt Catalina Galer államtanácsos képviseli.
    A sajtóanyag szerint a magyarországi és a Kárpát-medencei magyar pártok részéről Gál Kinga, a Fidesz alelnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Jankovics Róbert, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke, Forró Krisztián, a Magyar Közösség Pártjának elnöke és Orban Dusan, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke jelezte részvételét.
    Több romániai kisebbségi szervezet vezetője, és Dominic Fritz, Temesvár ellenzéki, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) színeiben megválasztott polgármestere is jelen lesz – közölte az RMDSZ.

kpme \ kdja \ kvs

MTI 2023. április 27., csütörtök 16:22

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Share Article: