Megnyílt az új múzeum a Lászlóffy-házban

0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second
A Lászlóffy-ház udvara

Július 5-én, pénteken volt a Lászlóffy-házba (más nevén Láncos-ház) költözött múzeum hivatalos megnyitója. A ceremoniális részre 13 órakor került sor, amikor a hivatalosságok, papok és meghívottak a Láncos-ház léghűtőt konferenciatermében (amit előadó- és kiállítóteremnek is használnak) foglaltak helyet.

A hivatalos megnyitón felszólalt Drăgan Ovidiu polgármester és Mátyás József muzeológus. A jelenlévő ortodox és görög-katolikus papok megszentelték az épületkomplexumot. Az ünnepélyes hangulatot Szilágyi Tóni zongorajátéka emelte.

A nagyközönség számára, 17 órakor nyitották meg a múzeumot, de már jóval 17 óra előtt érkeztek a látogatok, akiket a polgármester és a muzeológus fogadott.

A múzeum alaptárlata korok szerint van berendezve az épület két szintjére, a kiállított tárgyak korszerű vitrinekben vannak elhelyezve és mindenről háromnyelvű román, magyar és angol felirat található. A feliratokból megtudhatjuk, hogy a kiállított tárgyak nagyrésze Szamosújvári vagy környékbeli ásatásokból származnak. Mindezt Mátyás József muzeológus lapunknak is megerősítette hétfőn, amikor bejártuk a komplexumot. Látogatásunkkor amúgy, bár a tárlat nagyrésze a helyén volt, még javában zajlottak az előkészületek.

A Lászlóffy-ház földszinti termeiben az őskorra és az ókorra, pontosabban a római korra reflektálnak a kiállított tárgyakkal. Itt található az a táblácska is, amit a Congri castrum helyén (ma a Sortilemn van ott) találtak és amelyből kiderült, hogy Dacia provincia egyik része volt Dacia Porolissensis. Továbbá bőséges és értékes éremgyűjtemény látható, melynek egyik részét fémdetektorral találták lelkes amatőr régészek. Továbbá azok a tárgyak is ki vannak állítva, amit 2019-ben találtak a város délnyugati részén, egy erdős helyen.

Az emeleten, jobbra, az első teremben a középkorra, a Martinuzzi várra és a börtönre, a világháborúkra és a város bombázására (https://tortenelmimagazin.ro/78-eve-volt-szamosujvar-bombazasa/) reflektálnak. Ugyancsak a baloldalon, a második teremben a város örmény múltjához kapcsolódó tárgyak vannak kiállítva. A baloldalon lévő nagyteremben a város és a környék hétköznapjairól, a főgimnáziumi életről és Hosszú Gyula (Iuliu Hossu) görög-katolikus mártír püspökre emlékeznek, de találhatóak itt különböző szamosújvári pecsétek és tárgyak is, mint például egy kőműveskalapács, amit a Magyar Állami Királyi Főgimnázium épületének alapkőletételekor használtak (a főgimnázium épületének avató ünnepségéről ezen a linken olvashat: https://tortenelmimagazin.ro/a-szamosujvari-magyar-kiralyi-allami-fogimnazium-avatasi-unnepsege/).

Az alaptárlat mellett, természetesen, egyéb tárgyak is vannak a múzeum tulajdonában, ezeket időszakos kiállításokon fogják majd bemutatni a nagyközönségnek.

A régi múzeum egyik ikonikus tárgya, a cegei Wass család által kilőtt és kitömött medve is megtalálható a múzeumban, a család címere mögött, a lépcsők alatt.

Az udvaron lévő egyszintes épületben egy konferencia- és kiállítótermet alakítottak ki, melyben található egy (Kegyes, született Sallak Éva által adományozott) Thék Endre zongora is, melyet hangversenyekre használnak. Továbbá ugyanitt a tetőtéri részben egy tágas folyosót is kialakítottak, mely szintén kiállítótérként működik. Itt régi szamosújvári festmények, a Placsintár család (https://kozlony.ro/placsintarok-szamosujvaron-es-a-nagyvilagban/) címere, régi és új fűzesmikolai ikonok és egyéb festmények találhatók.

A múzeum tágas, tárlata korrekt, feliratai három nyelvűek. Alapjába véve elmondhatjuk, hogy szép és modern múzeumról beszélünk. Igaz, hogy ez nem a kolozsvári vagy egy látványos magyarországi múzeum, de vidéki kisvárosnak szebb és modernebb múzeumja aligha van Erdélyben vagy Romániában. Mindenképp érdemes meglátogatni, főleg, hogy a belépés díjtalan. Össze sem lehet hasonlítani a régi múzeum (ami még a Karácsonyi-házban működött) szűkös és zsúfolt kiállításához, amit erre a linkre kattintva tekinthet meg: https://ritijozsefattila.blogspot.com/2017/05/muzeumok-ejszakaja-szamosujvaron-is.html.  Természetesen hiányosságok is vannak (melyekre most nem szeretnék kitérni), amiket idővel pótolni lehet. Mindenesetre a múzeum vezetése lelkes és szakszerű. Mátyás József muzeológus keze nyoma meglátszik a tárlaton.

A múzeum látogatási ideje hétköznapokon 10 és 15 órák között van. Abban az esetben, ha van érdeklődés hétvégére is kiterjesztik ezt, de ez persze a látogatokon is múlik.

Riti József Attila

Fotók: Riti József Attila © minden jog fenntartva

További képek:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük