Sikeres volt a VI. Epreskerti Majális

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second
A Szentfazék főzőegység / fotó: Riti József Attila – hivatalos

Sikeresnek bizonyult a 6. Epreskerti Majális, melyet május 26-án szervezett az Alternatíva S Plusz Egyesület, az egykori téglagyár melletti erdő két párhuzamos tisztásán.

A szervezők beszámolója szerint a hét órára kinyúlt rendezvényen mintegy 2 ezer karszalagot osztottak ki, de valójában 3 ezer ember fordult meg a rendezvényen. Összesen közel 700 tombolajegyet értékesítettek, melyen 50 darab nyereményt sorsoltak ki. Továbbá 700 db. kostolójegy kelt el, de ennél több adagot osztott ki a 14 főzőegység (mely összesen 100 versenyzőt jelentett), pontosabban 1200-at (az összesen 500 liter étel). Mindezek mellett 2700 szelet kenyeret és kalácsot is kiosztottak.

Marosán Csaba

Az eseményen 3 szervező, 40 önkéntes, 20 partnerszervezett és 10 támogató dolgozott össze valamilyen formában.

 A főzőverseny győztese, melyen a 24 érdeklődő csapatból 14-en vett részt, a Săgețile volt. A csapatok a gulyás mellett főztek babfőzeléket, churutos levest és egyéb bográcsos ételeket is.

A hivatalos megnyitót a Marosán Csaba és családja által vezetett Mesék szárnyán című interaktív foglalkozás követte. Ezzel párhuzamosan hangszerbemutatót szerveztek, román nyelven, majd pedig bemutatkozott az Atletic Olimpia női csapat is, mely egy nappal korábban megnyerte a Liga 2, második csoportját és feljutott a Superligába.

A majális idei kiadása sokkal gazdagabb volt, mint a múlt évben, két színpadon négy koncert is volt. Felléptek a fúvós zenekar, Szilágyi Tóni, de Kovács Nóri népdalénekes és a széki Kovács Józsi bácsi is, akik közös népdalcsokrot adtak elő.

Az esemény látványossága idén is a lovas programok voltak, bemutatkoztak a huszárok és a Torockói Íjász Szer is. Nem maradt el a beharangozott lovasíjász bemutató sem, mely nagy sikert aratott a résztvevők körében.

Továbbá a kisérőprogramok is gazdagok voltak. Volt kovácsműhely, ahol a gyerekek akár kovácsolhattak is, meg lehetett látogatni egy honfoglaláskori jurta mását, volt interaktív találkozó II. világháborús katonákkal, de solymárbemutató is. Mindezek mellett voltak különböző játékok, mászófal és rekeszmászás.

Az Epreskerti majális egybeesett a Kolozsvári Termékek vásárával, de így is nagy számban vettek részt szamosújvári és környékbeli románok is, de mindez egybecseng a szervezők céljával is, akik hidat szeretnének a szamosújvári magyarok és románok között.

A jövő évi majális nagyobbnak ígérkezik, mint az idei, ugyanis két főzőversenyt is szerveznének. A tervek szerint a hagyományos, amatőr főzőversennyel párhuzamosan a profi szakácsok is megmertethetik magukat, egy külön nekik szánt versenyben. Továbbá a főzőegységek az eddigi 50 helyett 75 személy számára kell majd főzzenek.

A majális 2024-es kiadása nagy népszerűségnek örvendett, mint ahogy a számok és a mellékelt drónfelvétel is bizonyítja, mi lesz 2025-ben majd meglátjuk, ha a Gondviselés is így akarja.

A rendezvény partnerei: városháza, Mikó étterem, Honorabilis Egyesület, ADP, Torockói Íjász Szer, Thoroczkay István Egyesület, UAR, ClickStop, Warr Zone, Horseback Archeri Romania, Élménygyár, Téka Alapítvány, Ursus, Tóni music school, önkéntes tűzoltóság, művelődési ház, Linia Frontului, Gherla sunt eu.

A rendezvény támogatói: Communitas Alapítvány, megyei tanács, Trafotech, városháza, Hufo, 51. sz. Czetz János cscs, Real Bike, Lorsan Design, Vetpoint.

RJA

Fotók: Riti József Attila – hivatalos

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük