Szamosújváriak az erzsébetvárosi búcsún

0 0
Read Time:1 Minute, 20 Second
Az erzsébetvárosi örmény katolikus templom

A szamosújvári örmény katolikus közösség minden esztendőben megtiszteli az erzsébetvárosi „Szent Erzsébet” örménytemplom búcsúját, amelyet augusztus 15-én tartanak. Az erzsébetvárosi búcsún a szamosújvári örmény katolikus székesegyház kórusa is fellépett a szentmise keretében.

Ezúttal is zsúfolásig megtelt az 1783-ban épült hatalmas templom, amely arról is nevezetes, hogy csak egy tornya van, egyik ugyanis 1927-ben egy óriási vihar következtében leesett és azóta sem állítottak vissza. A templom szomszédságában található az Apafi kastély, amelyet 1552-ben Apafi Gergely építtette reneszánsz stílusban és amely ma, mint múzeum és kulturális központ szolgál.

A Nagyboldogasszony ünnep alkalmából tartott szentmisét a szamosújvári római katolikus és örmény templomok plébánosa, Küsmödi Attila celebrálta. A zenei kíséretet a Molnár Árpád karmester által vezetett szamosújvári énekkar végezte, melynek műsorán csak örmény nyelven megszólalt zeneszámok szerepeltek. A régi Armenopolis kórusát a medgyesi római katolikus templom vegyes énekkara is kisérte. A Küküllő-menti város fontos eseményét megtisztelte dr. Kovács Gergely gyulafehérvári római-katolikus érsek, a romániai örmény-katolikus ordináriátus apostoli kormányzója, de jelen volt az ünnepen Varujan Vosganian, a Romániai Örmény Szövetség (UAR) elnöke is. Az erzsébetvárosi ünnepen egy amerikai család is jelen volt, ami külön színfoltot jelentett a fontos vallási eseményen.

A helyi hívek mellett a patinás templom padjaiban nagy számban foglaltak helyet gyergyószentmiklósi, szépvízi, marosvásárhelyi, kolozsvári és szamosújvári örmények is, akik a szentmise végén közös asztalhoz ültek, hogy baráti hangulatban megbeszéljék az országszerte egyre fogyó örmény közösségek ügyes-bajos dolgait.

Hazajövet, a szamosújvári örmények kórusának tagjai megismerkedtek Medgyes egyházi és történelmi nevezetességeivel, meglátogatva, többek között a Mátyás király rendeletére még a XV. században épült evangélikus templomot.

Székely Csaba

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük