ADP – tervek és megvalósítások

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second
Rotár Izabella / fotó: RJA – archív

Rotár Izabellát, a Szamosújvári Városgazdálkodási Vállalat (ADP) igazgatóját kérdeztük a tervekről és megvalósításokról.

Mi a legnagyobb kihívás jelenleg az ADP számára?

Amikor idekerültem, nagy veszteséggel vettem át a vezetést, és számos olyan problémával szembesültem, amelyeket csak menet közben ismertem meg. Az egyik fő kihívásunk az előző vezetés által elhanyagolt több ezer tonna szemét, amelyet sürgősen el kell távolítanunk a szeméttelepről. Bár sikerült már több mint a felét eltávolítanunk, ez jelentős anyagi terhet jelent számunkra. Az emberek nem mindig értik ezt, és sokan felháborodnak a szemét díjának emelkedése miatt, noha valójában az a költség, hogy eljusson Kolozsvárra. Mindenki havi 0,08 köbméter szemetet fizet, ami igazán csekély mennyiség.

Miért nem számlázátok le a szemetet kilogrammonként, mint Kolozsváron?

Ezt nem tervezzük, mert ahhoz a kukákat mérleggel kellene felszerelni, ami egy kukára nézve igen költséges lenne (27 ezer euró). Jelenlegi rendszerünk jól működik, feltéve, hogy mindenki fizet, és tudatosan kezeli a szemetét, bár sajnos nem mindenki teszi ezt.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

A hivatalnak egy olyan projektje van, amely intelligens hulladékgyűjtő helyek telepítését foglalja magában, amelyek zárva lesznek, és jelezni fogják a kukásautónak, ha megtelnek. Minden családnak kártyát adunk, amely alapján emelik fel a szemetet. Ezt 2024-től kellene működnie. Emellett kártyás rendszert vezetünk be néhány helyen, hogy megakadályozzuk a szemetelést, és remélhetőleg növeljük az emberek tudatosságát.

Ezen kívül az utóbbi időben sikerült együttműködni az építészekkel és karbantartókkal egy új játszótér létrehozásában a Frasinului utcában. Parkolókat is kialakítottunk, valamint a zöld övezetesek egy kis zöld területet hoztak létre.

A görkorcsolyapálya is szépen kialakult, padokkal és kényelmes ülőhellyel. Az infrastruktúra fejlesztése során fontos szerepet kapott az útjavítás is, például a Dumbravei utca és a Kandia területén.

Ezen túlmenően a város különböző részein tervezünk új zöld területek kialakítását és meglévők felújítását. Az idősek számára tervezett pihenőhelyek mellett olyan területeket is létrehozunk, ahol kártyázni vagy sakkozni lehet. A stadion körüli területen terveink szerint lebontjuk a kerítést és egy szabadtéri sportparkot alakítunk ki, amely széles körben használható lesz.

A kutyamenhely számára vásároltunk egy haszongépjárművet, amit engedélyeztettünk kutyaszállításra. Emellett saját markológéppel rendelkezünk mostantól, ami rugalmasabbá teszi a karbantartási munkákat. Ezen kívül egy fűnyíró kis traktort is beszereztünk, amely hatékonyan segíti a nagypark karbantartását.

Összességében folyamatosan dolgozunk az infrastruktúra és a városi területek fejlesztésén, hogy a lakosság számára minél élhetőbb környezetet teremtsünk. Bár pénzügyi korlátokkal szembesülünk, az elkötelezettségünk és a város fejlesztése iránti elszántságunk segít előre lépni a tervezett projekteken.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük